Poskusni izklop se je izvedel sočasno na vseh analognih televizijskih oddajnikih v Sloveniji za tri televizijske programe - TV SLO 2, Kanal A in TV3. Izklop je bil začasen, potekal je od 19.30 do 19.45. "Slovenija s tem prehaja iz analogne v digitalno dobo," je ob izklopu povedal premier Pahor in dodal, da je to velik slovenski korak v toku sodobnega razvoja.

Na ministrstvu in v televizijskih hišah so se za ta opozorilni izklop odločili, da bi se prepričali, ali so državljanke in državljani pripravljeni na prehod iz analognega v digitalni način oddajanja televizijskega signala. Slovenija bo namreč 1. decembra ob 3. uri zjutraj ugasnila analogne televizijske oddajnike in pričela oddajanje digitalnih televizijskih signalov.

Gledalke in gledalci bodo tako lahko preverili, ali je njihov sprejem televizijskih programov nemoten. Če bodo v tem času na omenjenih programih videli le bel šum z informativnim trakom, bo to zanje opozorilo, da na prehod še niso pripravljeni in jim je preostalo še 15 dni časa za nakup digitalnega pretvornika oz. ustreznega televizijskega sprejemnika.

"Še je nekaj časa. Ključno sporočilo je - ne odlašati, ne čakati na 1. december, kajti takrat bodo v trgovinah dolge vrste, ponekod zna zmanjkati teh naprav, predvsem pa boste prikrajšani za tiste informacije, ki jih potrebujete zato, da bi lahko spremljali dogajanje v državi in neposredni okolici," je po izvedbi opozorilnega izklopa povedal minister Golobič.

Oddajanje analognega televizijskega programa v Sloveniji po njegovih besedah traja od leta 1958, s 1. decembrom letos pa se bo začela nova doba. Pri tem ima država v načrtu, da bo na račun tega prehoda v prihodnosti omogočen tudi širokopasovni internetni dostop tudi na odmaknjenih območjih.

Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je dodal, da je v tem trenutku najpomembnejši korak prav informiranje slehernega gledalca, da spozna, da je prišel trenutek, ko se mora primerno opremiti za prehod.

"Predstavljajte si 1. december, ura je tri ponoči in bliža se glasovanje o zaupnici vladi. Če jo podpirate ali ne, vas blazno zanima, kaj se bo zgodilo v državnem zboru, glasovanje pa je točno ob treh ponoči. Nikar si ne privoščiti tega, da morate iti k sosedom vprašat, kako se je končala zgodba glede tega. Če nočete zamuditi glasovanja, ki bo potrdilo, da bo ta vlada opravila svoje delo do konca mandata - to samo namignem tistim, ki si do 1. decembra ne bodo uspeli nabaviti pretvornikov -, vam vseeno svetujem, da to storite," je še ponazoril premier.

Prebivalci lahko informacije o prehodu dobijo med drugim tudi na klicnem centru 080 22 22, pri prehodu pa bodo pomagali tudi zveza društev upokojencev in gasilci. Upravičenim socialno ogroženim bo pri nakupu pretvornika finančno pomagala država.

Generalni direktor Pro Plusa Pavel Vrabec je poudaril, da se je ob prehodu iz analognega v digitalno oddajanje zgodila "prava mala revolucija, vsaj kar se tiče televizijskega področja in sodelovanja med Pro Plusom in javno televizijo". Ob tem je čestital RTV Slovenija za vrhunsko opravljeno strokovno delo. "To je tisto, kar razumemo kot pravi javni servis," je dejal.

Pomembnost tega prehoda je izpostavila tudi generalna direktorica TV3 Manja Grčić, poleg nje in že omenjenih pa so izklopu na Belem Križu prisostvovali med drugim tudi piranski župan Peter Bossman, državni sekretar na visokošolskem ministrstvu Jozsef Györkös, v.d. direktorja agencije za pošto in elektronske komunikacije Miha Krišelj in v.d. generalnega direktorja direktorata za informacijsko družbo Marjan Turk.

Prehod z analognega na digitalni signal sicer zadeva le tista gospodinjstva, ki televizijske programe sprejemajo prek strešne ali sobne antene. Takih je okrog 200.000 oziroma tretjina vseh. Ta gospodinjstva si morajo zato do konca meseca priskrbeti ali ustrezen televizijski sprejemnik ali pretvornik digitalnega signala.

Na tistih območjih, ki 1. decembra še ne bodo pokrita z digitalnim signalom, bo še naprej na voljo analogni signal, vendar najdlje do sredine prihodnjega leta, ko bodo tudi ta območja morala biti pokrita z digitalnim signalom. Ta izjema bo zadevala le nekaj odstotkov prebivalstva.

Filli je glede sprejemanja digitalnega signala v zamejstvu pojasnil, da programe Slovencem izven države primarno zagotavljajo prek satelitov. Vendar pa slovenski prizemni signali segajo tudi nekoliko čez mejo, zato nekateri zamejci sprejemajo slovenske televizijske programe tudi prek anten. Če bodo ti hoteli tudi v prihodnje sprejemati slovenske programe prek antene, bodo morali kupiti ustrezen pretvornik ali televizijski sprejemnik, ki podpira standard kodiranja slike MPEG4. Tega namreč uporablja digitalno omrežje v Sloveniji, medtem ko v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem uporabljajo MPEG2. Pretvorniki MPEG4 znajo dekodirati tudi MPEG2, obratno pa ne gre.

Tudi zaradi tega bosta v torek v Celovcu in Trstu potekali srečanji, na katerem bodo strokovnjaki razložili vse, kar morajo vedeti o digitalnem preklopu.