Pojasnil je, da so Pahorja in gospodarsko ministrico Darjo Radić seznanili s svojim nezadovoljstvom o imenovanju Simona Tota za novega direktorja Teša. Stavkovni odbor namreč meni, da je bil četrtkov sklic seje nadzornega sveta Teša nezakonit, zato je tudi Totovo imenovanje nezakonito in neskladno s slovenskim pravnim redom.

Na vprašanje, ali bodo v sredo začeli z omejevanjem dobave električne energije, je Sevčnikar dejal, da je to tudi možno. Stavkovne zahteve mora namreč v torek potrditi ali odložiti zbor delavcev Teša, je še povedal Sevčnikar.

Po besedah člana nadzornega sveta Teša Franca Rosca iz vrst zaposlenih, so bili na četrtkovi seji nadzornega sveta družbe prisotni zgolj trije nadzorniki, čeprav so bili vedno doslej prisotni tudi zapisnikar in predstavniki Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki je lastnik Teša.

"Na seji nam je predsednik nadzornega sveta Teša Djordje Žebeljan pojasnil, da je dobil ustno zahtevo generalnega direktorja HSE, naj spremenijo točko dnevnega reda in razrešijo direktorja Teša. Ker pa pri tem nisem želel sodelovati, sem sejo nadzornega sveta zapustil," pravi Rosec. Nadzorniki Teša pa bi morali v četrtek odločati le o pridobitvi bančnega posojila v višini 110 milijonov evrov za sofinanciranje izgradnje Teša 6.

Preberite tudi:

Nemirno ozadje Rotnikove zamenjave: Je Ultra kljub zanikanju direktorja Gregorja Breznika sodelovala s Teš?

Novem direktorju Totu je stavkovni odbor danes dovolil vstop v podjetje, medtem ko so mu stavkovne straže to v petek prepovedale. Po navedbah Sevčnikarja si je Tot sam izrazil željo, da bi danes imel v Tešu sestanek s projektno skupino za blok 6.

Na vprašanje, ali bo Totu potrebno spremstvo policije pri vstopu v podjetje, je Sevčnikar odgovoril, da je to odvisno od njegovega obnašanja, stavkovnemu odboru pa je jasno, da mu mora zagotavljati varnost. Po sestanku pa naj bi Tota pospremili iz podjetja.

Tot, s katerim bo stavkovni odbor pogovor nadaljeval po torkovem zboru delavcev, pa je danes za STA zatrdil, da odločno podpira nadaljevanje projekta Teš 6, ker če ga ne bi podpiral, ne bi prevzel vodenja družbe. Zavrgel pa je poročanje nekaterih medijev, da so banke odstopile od dogovora o financiranju Teša 6 v višini 110 milijonov evrov. "Mi zdaj moramo opraviti domačo nalogo in operativno začeti izvajati terminsko določene zadeve, da pridemo v roke, ki jih od nas terjajo banke," pravi Tot.

Podjetniški sindikat Teša pa je v petek zjutraj zaradi razrešitve Rotnika izvedel dveurno opozorilno stavko. Sevčnikar je takrat predstavil stavkovne zahteve in napovedal popolno zaustavitev proizvodnje električne energije, če stavkovni zahtevi ne bosta izpolnjeni.

Od pristojnih organov - od predsednika slovenske vlade Pahorja, ministrice za gospodarstvo Radićeve, nadzornega sveta Teša, nadzornega sveta HSE in vodstva HSE - zahtevajo, naj takoj odpravijo vzroke za nastale razmere.

Dodal je, da se druga stavkovna zahteva nanaša na dobavo električne energije, kar pomeni, če prva stavkovna zahteva ne bo izpolnjena, bodo s 17. novembrom začeli za 30 odstotkov zmanjševati dobavo električne energije iz Teša, ki v slovensko elektroenergetsko omrežje prispeva tretjino elektrike. Če stavkovnim zahtevam ne bo ugodeno, pa Sevčnikar napoveduje popolno zaustavitev proizvodnje električne energije v Tešu.