Njegovi trije varovanci "KKK", Tone Kosmač (2,17:48), Primož Kobe (2,17:57) in Robert Kotnik (2,24:57), uvrščeni med 11. in 14. mestom, ter osmouvrščena Daneja Grandovec (2,46:00), varovanka Igorja Šalamuna, so ob koncu sezone z osebnimi rekordi in dosežki, ki jih slovenski maratonci z izjemo Kejžarja in Javornikove niso tekli že nekaj let, potrdili, da je projekt "maraton" AZS na pravi poti.

Malce grenkobe je prinesla le zgrešitev norme za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga je AZS postavila pri meji 2,17:00 oziroma 2,43:00. Za Peking je bilo treba teči pod 2,18:00. Norma za nastop na olimpijskih igrah v Londonu še ni postavljena. "S Tonetom sva tekla na čas 2,17, ki bi ga verjetno tudi zmogla, če trasa ne bi imela toliko klanca. Ljubljanski maraton je proti temu avtocesta. Morda bi nekaj pridobila, če bi imela narekovalca ritma, da ne bi vso traso tekla sama," je bitko z normo opisal zgovorni Primož Kobe. Tone Kosmač namreč bolje teče, kot govori, je Kobetova šaljiva razlaga. "Do dvajsetega kilometra sva se izmenjavala v narekovanju ritma po dogovoru, potem sem sam vlekel do 32. kilometra. Na polovici, med 24 in 28 kilometrom, je bil kar pošten klanec. Prav tam je imel Tone največ težav. Slišal sem ga, kako sopiha za mano. Potem sva znova do štiridesetega kilometra izmenjaje lovila čas. Tone mi je na koncu za nekaj korakov ušel, a vedel sem, da časa pod 2,17 ne bo več. Vesel sem," je maraton opisal Novomeščan. "Seveda sem zadovoljen, ker nam je uspel tek pod 2,18, a je hkrati nekaj razočaranja, ker se je norma izmaknila," je pristavil Tone Kosmač, nagrajen z 200 evri.

V anale slovenskega maratona sta vpisala peti in šesti maratonski čas maratoncev doslej, za trenerjem Kejžarjem, Mirkom Vindišem, Igorjem Šalamunom in Marjanom Kremplom. "Zares sem ponosen, da nam je v enem letu uspelo tako premakniti mejo. Če sem bil za Kosmača nekako prepričan, pa je Kobe naredil nekaj neverjetnega. Tudi Roberta Kotnika bi pohvalil. Od hudo poškodovanega gležnja do časa pod 2,25:00 je veliko dela. Upam, da so pri AZS s tem dobili potrditev, da vlaganja niso bila zaman in da se s takim pristopom lahko naredi še več," je pristavil Roman Kejžar.

Mariborčanka Daneja Grandovec se je s časom 2,46:00 vpisala v anale slovenskega ženskega maratona s tretjim časom doslej, za Heleno Javornik in Anico Živko. Tudi njej je bilo ob pomoči "zajca" Maria Vračiča najtežje v srednjem delu, a je krizo prebrodila na koncu. V idealnih razmerah, kot so rahlo rosenje iz megle ob dvanajstih stopinjah opisali naši maratonci, pa je domačin Rugerro Pertille ugnal vse afriške maratonce, s časom 2,10:58, slabšim od ljubljanskega.