* Dvorana Jojogi, gledalcev 8200, sodnika: Kim (Koreja), Tano (Japonska).
* Rusija: Borodakova 6, Mahno, Perepelkina 13, Šaškova 14, Krijučkova, Gončarova, Gamova 35, Urjakina, Starceva 6, Kabašova, Košeleva 10, Merkulova.
* Brazilija: Claudino 9, Lins, A. Silva, Menezes 9, Carvalho 16, Gonzaga 1, J. Silva, Pereira 18, Castro 26, de Oliviera, Rodrigues, de Souza 2.

Odbojkarice Rusije v dvoboju neporaženih ekip niso prepustila naslova. V ponovitvi finala s prejšnjega prvenstva, ki je bilo ravno tako na Japonskem, so spet premagale olimpijske prvakinje Brazilke. Po pričakovanju je bil obračun izenačen in negotov do konca, Brazilke so že vodile z 2:1 v nizih, toda Rusinje, ki so, če se upoštevajo dosežki Sovjetske zveze, osvojile sedmi naslov, se niso dale in na krilih razpoložene Jekaterine Gamove prišle do novega velikega uspeha. Brazilke, za mnoge prve favoritinje prvenstva, pa tako še naprej ostajajo brez zlate kolajne, doslej imajo le tri srebrne.

Rusinje, ki so v tekmi storile več nepotrebnih napak, so dvoboj začele živčno, na drugi strani pa je s simultanko začela Natalia Pereira. Do izida 6:1 je dosegla že štiri točke. Brazilke so že vodile tudi z 11:4, nato pa so se zbudile tudi Rusinje. Približale so se na 12:14, toda nato se je na strani tekmic razigrala še Sheila Castro in prednost je spet narasla na pet točk (20:15), kar je bilo dovolj za mirno končnico.

V drugem nizu od samega začetka ni bilo vprašanja, kdo ga bo dobil. Branilke naslova so povedle s 6:2, tekmice so se sicer približale na dve točki zaostanka, toda z novo serijo točk Rusinj je prišlo do izenačenja. A reči so se v tekmi hitro menjale.

V tretjem nizu so od začetka do konca vodile carioce, ki so tako prišle do nove prednosti. Toda v četrtem nizu je bila na igrišču spet le ena ekipa: Rusija. Z lahkoto si je priborila "tie break", v katerem je na začetku zaostajala (2:4, 5:7, 7:8), nato pa je stvari v svoje roke vzela Gamova. Po tehničnem odmoru je nanizala štiri točke, po eno sta dodali Marija Perepelkina in Ljubov Šaškova, že prva zaključna žoga pa je bila dovolj, da so si Rusinje lahko stekle v objem.

Bronasto kolajno so osvojile gostiteljice, ki so mali finale proti ZDA prav tako dobile s 3:2. Za Japonsko, trikratno prvakinjo, je to prvo odličje po 32 letih. Peto mesto so osvojile Italijanke, šesto Turkinje, sedmo Nemke, osmo Srbkinje, deveto Poljakinje, deseto Kitajke, 11. Nizozemke in 12. Kubanke.