Najlepše urejen mali vrt in zlata medalja na tako močnem tekmovanju – povrhu pa še v deželi, kjer so umetni vrtovi poleg Francije pravzaprav »doma«. To je približno tako, kot če bi slovenska nogometna reprezentanca zmagala na svetovnem prvenstvu. V Braziliji.

Odzivi nagrajenega vrta v Londonu so seveda na polno pognali kri po žilah podjetja, saj so nemudoma začele prihajati ponudbe, ob katerih človeku že pri papirjih zastane srce, pravi Borut Benedejčič, 33-letni diplomant hortikulture ljubljanske biotehniške fakultete. V družbo je leta 2007 najprej prišel kot partner lastnega podjetja, a je že kmalu po tem povsem prevzel vodenje. Že v prvem letu se je promet poslovanja povečal za 100 odstotkov, zaposlili so dodatno delovno silo, poslovanje s kooperanti ter sodelovanje z različnimi strokovnimi in poslovnimi partnerji so še okrepili. Tudi v naslednjem letu je bila poslovna rast izjemna, obdobje recesije pa so občutili predvsem kot umirjanje rasti.

Od majhnega naključja do izjemne priložnosti

»Otroštvo in mladost sem preživel v krasni kraški vasici Škrbina,« začne pripovedovati Borut Benedejčič, ki je svoje sanje in uresničevanje življenjskih želja od nekdaj povezoval z okoljem, v katerem je odraščal. S soprogo se je tako po končanem študiju iz Ljubljane umaknil nazaj na »njun« Kras. »Tam sva izostrila vizijo in sprejemala najmanjše priložnosti, ki so se ponudile za ohranjanje samostojnosti in uresničevanje ciljev.«

Že v času študija se je tako strokovno kot ljubiteljsko začel posvečati eni tipičnih »prvin« domačega okolja – pridelavi vrhunskih vin skozi dvigovanje prepoznavnosti Krasa. »Obiskal sem večino evropskih pomembnejših vinorodnih dežel in stopil v stik z mnogimi vinarji na obiskanih cestah vina in kulinarike. Ustvaril sem si podobo pravega prestiža, kjer se združijo trdo delo, visoka kultura, vztrajnost, odločnost in predanost viziji,« opiše svoj prvi večji karierni poskus, ki pa se ni izšel po pričakovanjih: »Po obisku večjih sejemskih prireditev se mi finančna konstrukcija, da bi postal pridelovalec znanega terana, ni izšla.«

A že kmalu po tem se mu je po naključju ponudila manjša priložnost urejanja okrasnih vrtov na tržaškem delu Krasa. »Z željo po napredovanju, izpopolnjevanju in iskanju vizije na področju kreacije okrasnih vrtov in kulturne krajine sem videl priložnost v storitveni dejavnosti. Storitvena dejavnost in inženiring namreč zahtevata veliko manj osnovnega vložka in kapitala, časovno pa je to s poslovnega vidika veliko prej uresničljiva vizija,« je dobro zaznal priložnost Borut, ki pa ni ostal zgolj pri razmišljanju.

S sinergijo ciljem naproti

Ni minilo veliko časa, ko je navdušen nad ustvarjalnostjo in različnimi možnostmi izpeljave idej ustanovil lastno podjetje ter postal član Kraljevega hortikulturnega združenja. Strokovne izkušnje je na področju načrtovanja in izvajanja okrasnih vrtov nabiral v Italiji in Angliji ter na tem področju kmalu postal referenca tako v Sloveniji kot v sosednji Italiji. Leta 2007 pa je torej s Hortikulturo Sežana najprej moči združil, nato pa vajeti družbe v celoti prevzel v svoje roke.

»Poslovni uspeh, zaupanje na lokalni in državni ravni, želja pri ustvarjanju promocije Krasa in Slovenije – vse to nam nove izzive samo še odpira. Letos poleti sem tako izdelal in prijavil nov večji projekt. Gre za predstavitev na svetovnem razstavišču Floriade 2012 na Nizozemskem, ki se zgodi samo vsakih deset let. Projekt so nam odobrili in podelili uradno predstavitev Republike Slovenije,« je upravičeno zadovoljen in ponosen.

Formule, ki jim je uspeh prinesla in na kateri temelji njihova konkurenčna prednost, seveda ne skriva: »Pomembni sta razpoznavnost kakovostnih storitev in celostna ponudba končnega produkta. Smo podjetje, ki projektira, svetuje in izvaja. Le tako lahko izdelamo končni produkt, ki ustreza strankinim željam. Z izkušnjami, ki sem jih dobil z vodenjem podjetja, pa sem spoznal tudi, da je treba enako resno jemati tako velike kot majhne projekte ter posvečati enako veliko pozornosti vsakemu naročniku posebej. Dober glas je glasen in se hitro širi, slab pa ga preglasi in prehiti.«

Poleg poslovnega vidika potrebnih elementov za uspeh Borut Benedejčič prisega še na pokončnost in vztrajnost. »Nikoli ne smemo iskati in kriviti drugih za neizpolnjene želje in cilje. Mogoče si moramo postavljati cilje pogosteje in pri tem vključevati ter biti vključeni. Sinergija skupnega strokovnega sodelovanja, znotraj katerega ima vsak posebej določeno odgovornost, in uresničevanje ciljev,« ne dvomi trenutno najuspešnejši slovenski hortikulturist.