Prav tako so na seji, ki jo je zaradi nastalih razmer ob kadrovskih menjavah v skupini Holding Slovenske elektrarne in četrtkove razrešitve direktorja Teša Uroša Rotnika, sklical velenjski župan Bojan Kontič, sprejeli sklep o tem, da se zakon o poroštvu takoj pošlje v DZ.

Član predsedstva SD in velenjski podžupan Srečko Meh pa je danes v pogovoru z novinarji zaradi Rotnikove razrešitve, ki je bila zanj presenečenje, napovedal svoj odstop iz predsedstva stranke. Meha je strah za bodočnost projekta Teš 6, saj je bila odstavljena odgovorna oseba za vodenje tega projekta. Prav tako ga je strah za usodo podjetja in Premogovnika Velenje, ki Tešu dobavlja premog.

"Vladi in tistim, ki so Rotnika razrešili, bi sporočil, da preden naredijo takšno zamenjavo, pripravijo scenarij zamenjave, saj ne gre za igro otrok v peskovniku. Gre za gospodarsko družbo, ki daje Sloveniji tretjino električne energije in se ni za šaliti s tako pomembnim projektom kot je Teš 6. Skrbi me, kaj se bo zdaj zgodilo in od tukaj naprej je moja jeza," je pojasnil Meh.

Poudaril je, da je SD na volitvah dobil mandat za vodenje vlade in ker so socialni demokrati tudi skozi usta predsednika slovenske vlade in predsednika SD Boruta Pahorja govorili, da ne bodo zamenjevali kadrov oz., da bodo spoštovali strokovne kriterije in upoštevali mnenje Kadrovsko- akreditacijskega, sveta se nič od tega ni zgodilo.

Po Mehovih besedah se tako zamenjujejo direktorji in nadzorniki, ob tem pa je spomnil, da Janševa vlada ni zamenjala nobenega direktorja v Šaleški dolini. Tako, ko se tukaj zamenjujejo kadri, se z ljudmi ne dela, pravi Meh. "Vseskozi za to zamenjavo stoji stranka Zares, tukaj zadaj je predsednik Zaresa Gregor Golobič in tukaj zadaj so posli, na katere je Golobič imel ali ima vpliv. Gre za skrito zgodbo zamenjave tistih direktorjev in nadzornikov, ki niso bili poslušni," je še dejal Meh.

Podjetniški sindikat Teša pa je zjutraj zaradi razrešitve Rotnika izvedel dveurno opozorilno stavko. Predsednik podjetniškega sindikata Branko Sevčnikar je predstavil stavkovne zahteve in napovedal popolno zaustavitev proizvodnje električne energije, če stavkovni zahtevi ne bosta izpolnjeni.

Od pristojnih organov - od predsednika slovenske vlade Boruta Pahorja, ministrice za gospodarstvo Darje Radić, nadzornega sveta Teša, nadzornega sveta HSE in vodstva HSE - zahtevamo, naj takoj odpravijo vzroke za nastale razmere. Sestanek z vsemi odgovornimi zahtevamo najpozneje do 16. novembra in to je naša prva stavkovna zahteva," je pojasnil Sevčnikar.

Dodal je, da se druga stavkovna zahteva nanaša na dobavo električne energije, kar pomeni, če prva stavkovna zahteva ne bo izpolnjena, bodo s 17. novembrom začeli za 30 odstotkov zmanjševati dobavo električne energije iz Teša, ki v slovensko elektroenergetsko omrežje prispeva tretjino elektrike. Če stavkovnim zahtevam ne bo ugodeno, pa Sevčnikar napoveduje popolno zaustavitev proizvodnje električne energije v Tešu.