94 gospodarstvenikov iz 84 najmočnejših slovenskih podjetij bo v torek spremljalo predsednika Danila Türka med uradnim obiskom v Ruski federaciji.

Glede na blagovno menjavo z Rusijo, ki je lani znašala 730 milijonov evrov, letos pa je Rusija v prvih desetih mesecih uvozila za 367 milijonov evrov slovenskih dobrot, je vsak gospodarstvenik "vreden" skoraj 4 milijone evrov. Medtem ko predsednik vlade med vsakim obiskom v tujini "biznis rihta" za eno podjetje, se je predsednik države odločil za delegirano posredovanje.

33 milijonov evrov izgube je v prvih devetih mesecih letošnjega leta pridelala NLB, so iz največje slo venske banke sporočili v sredo. V zadnjem četrtletju letošnjega leta bo morala k tej izgubi prišteti še 2,59 milijona evrov, ki jih bo v ponedeljek vračala na račune komitentov, ki so bili preleni, da bi ob dvigu gotovine iskali bankomat v lasti NLB.

5 točk je uspelo Olimpiji zbrati v prvi četrtini sredinega dvoboja z moskovskim klubom CSKA. V desetih minutah je šla žoga le dvakrat skozi obroč. Statistično je ta podatek skoraj nemogoče ovrednotiti, a ulični poznavalci trdijo, da bi tudi z meti s svoje polovice v desetih minutah zagotovo zadeli več kot dvakrat.

5 let je dolga doba, če je za toliko daljša delovna doba, a poslanci tega v torek, kot kaže, niso povsem dojeli. Državnozborski odbor za delo je namreč najprej potrdil določilo pokojninske reforme, po katerem bi morala oba spola za starostno pokojnino do polniti 65 let, takoj zatem pa je sprejel še dopolnilo, ki so ga predlagali sindikati, po katerem bi bila starostna pokojnina brez odbitkov možna že pri 60 letih starosti. »Poslanci ne razumejo dobro predlaganega zakona o spre membah pokojninskega sistema. Ker so poleg tega slabo poslušali, je prišlo do pomote,« je dejala predsednica odbora Andreja Črnak Meglič. Bog nam pomagaj pri takih poslancih, ki ne le ne vedo, o čem sploh razpravljajo, pač pa jih predmet razprave niti ne zanima preveč.

12.000 ton izpustov je lani ustvaril Lafarge Cement v Trbovljah – ta po prepričanju Zasavcev ne prav tihi in počasen morilec. Zdaj, ko zahtevajo ustavitev sežiganja odpadkov, pa so Zasavci v obraz dobili še en vrhunski protiargument ministra za okolje. V sredo jim je postregel s podatkom, da je Lafarge mala mal'ca proti Termoelektrarni Trbovlje, kjer so lani Zasavcem podarili 51.000 ton izpustov, in IGM Zagorje, kjer so jih v zrak spustili za 1849 kilogramov.

100 evrov je bil menda dodatni izdatek lastnikov starih krip na štirih kolesih, da sta jim prijazna zakonca na AMZS servisu v Lescah izdala potrdilo o tehnični brezhibnosti vozil, ki sicer teh pregledov ne bi uspešno opravila. Menda naj bi zakonca tako v žep pospravila približno 5000 evrov, pravi policija, ki je o paru javnost obvestila v torek. Glede na vse, kar je mogoče videti na naših cestah, so se podkupo valci nekoliko ušteli, saj je očitno še kar nekaj servisov v Sloveniji, ki razpadajoče škatle spus tijo na cesto tudi brez podkupnine.