Članice in člani biatlonske ekipe odštevajo dneve in ure do tekmovanj v Skandinaviji, uradnega tekmovalnega začetka sezone, vrhunec katere bo svetovno prvenstvo v Hanti Mansisku marca prihodnje leto.

"Velikih težav ali skrbi v tem trenutku nimamo in tudi zdravstveno stanje reprezentantov je v redu, komaj čakamo, da bodo prve dirke, ki bodo prvi pravi preizkus pripravljenosti. Na Pokljuki so optimalni pogoji, vendar je bilo precej truda vloženega v samo pripravo proge. Veseli smo, da nam gre sneg na roko, upajmo, da se bo čim dlje ohranil," je letošnje snežne treninge komentiral glavni trener A ekipe Uroš Velepec. Negotovost v zvezi s prestopom Jakova Faka v slovensko ekipo se odraža tudi na vzdušju v reprezentanci. "Zanesljivo temu ne moremo ubežati niti jaz niti vodstvo niti tekmovalci, ki imajo Jaka vsi zelo radi, čeprav se sam trudim, da bi te razmere čim manj obremenjevale tekmovalce," je še dejal Velepec.

Najuspešnejša biatlonka Teja Gregorin je s formo zelo zadovoljna: "Počutim se dobro, nekaj težav je še s streljanjem, vendar pa mislim, da bi se v treh tednih do začetka sezone to moralo še izboljšati in bi lahko uspešneje startala v novo sezono v primerjavi z lani. Želim si konstantne forme skozi celo sezono, prva cilja pa sta svetovno prvenstvo in stopničke, ki jih čakam že nekaj časa v svetovnem pokalu," je povedala Gregorinova. Ob Gregorinovi bosta v svetovnem pokalu nastopali še Andreja Mali in Tadeja Brankovič Likozar, kar pomeni, da Slovenke ne bodo mogle oblikovati štafete.

Ugotovitvam o snegu se je pridružil tudi najboljši slovenski biatlonec pretekle sezone Klemen Bauer. "Razmere na Pokljuki so idilične, proge so glede na majhno količino snega odlične. Občutki s treningov so zelo solidni, opažam pa tudi očiten napredek pri streljanju, trenutno delam na stabilnosti in konstantnosti. Poleg svetovnega prvenstva so moj primaren cilj stopničke v svetovnem pokalu, kar bi mi prineslo uvrstitev v top deset."

Sneg je v teh dneh že preizkusil tudi Jakov Fak, ki še čaka na odgovor hrvaške biatlonske zveze in izpisnico za priključitev slovenski ekipi. "Na treningih mi gre v redu in telesno sem dobro pripravljen, bojim pa se, da bo to dogajanje pustilo psihične posledice, zato se skušam z vsem čim manj obremenjevati in se v celoti posvetiti treningom. Čisto vsega se ne da kar tako odmisliti, vendar pa vso energijo usmerjam v priprave. Vesel sem, da mi stojijo sotekmovalci ob strani, delujemo kot ena velika družina, na Pokljuki, ki je postala moj drugi dom, pa se počutim dobrodošlega," je dejal trenutno še hrvaški biatlonec.

"Nihče se ne brani trenirati z nekom, ki ima olimpijsko kolajno," je nad dejstvom, da z njimi trenira Fak, navdušena Gregorinova. V isti sapi pa je pripomnila: "Nismo najboljše volje zaradi vsega dogajanja, vendar pa upamo, da bo to zgodba s srečnim koncem. Veseli smo, da je prišel k nam in upajmo, da bo lahko začel tekmovati v novi sezoni."

V poskus reševanja omenjene zadeve se je vključilo tudi vodstvo Smučarske zveze Slovenije. V zadnjih dneh je potekala intenzivna korespondenca po elektronski pošti med predsednikom SZS Tomažem Lovšetom in direktorjem Matijo Vojskom s predstavniki hrvaške biatlonske zveze, ki še vedno vztrajajo pri izplačilu odškodnine, sicer ne bodo privolili v soglasje za prestop.