Ekipa znanstvenikov domneva, da lahko odgovori na to vprašanje. Odkrili so, da mačke svoje jezike uporabljajo tako, da na rahlo zajamejo vodo, ne da bi pri tem predrle površine tekočine. Študijo je objavila publikacija Science, v njej pa piše, da se mačke pri tem razlikujejo od psov, ki so pri pitju bistveno manj elegantni.

Dr. Roman Stocker, biofizik s tehnološkega inštituta v Massachusettsu, se je za način, kako mačke pijejo, začel zanimati ob opazovanju svojega ljubljenčka. „Opazil sem, da se za tem enostavnim dejanjem skriva zanimiva biomehanika. Tako je nastal projekt,“ je povedal Stocker.

Znanstveniki so ob pregledovanju posnetkov ugotovili, da se konica mačjega jezika pred stikom z vodo ukrivi nazaj in ne naprej. Nato se jezik le rahlo dotakne površine tekočine, namesto da bi prodrl pod njo. Stocker razlaga: „Tekočina pride v stik z jezikom in na njem ostane, jezik pa mačka nato zelo hitro potegne v usta, tako da nastane nekakšen vodni stolpec. Ko mačka zapre čeljust ujame del tekočine.“

Da bi ponazorili ves zapleten proces, so znanstveniki ustvarili umeten mačji jezik. Ugotovili so, da gre pri procesu za dve sili – gravitacijo in vztrajnost. „Nastanek vodnega stolpca je posledica vztrajnostne sile – ko je tekočina s pomočjo mačjega jezika enkrat v gibanju, z njim tudi nadaljuje. Vodni stolpec se kmalu poveča tako v dolžini kot prostornini, toda na neki stopnji teža samega stolpca preseže silo vztrajnosti, tako da se stolpec poruši nazaj v posodo.“

Nato je ključno usklajeno gibanje mačjega jezika. „Ko je prostornina stolpca na svojem višku, mačka zapre svojo čeljust in ujame del vode,“ je razložil Stocker.