Selektor reprezentanc Matjaž Zupan bo zelo številčno skakalno eskadriljo, ki se ji bodo pridružili še nordijski kombinatorci, danes odpeljal na štiridnevni trening v Hinzenbach v Avstriji, od koder bodo nadaljevali pot v Klingenthal v Nemčiji.

V kakšnem stanju pripravljenosti je slovenska reprezentanca?

Zelo dobrem. Testiranja so pokazala, da je pripravljenost boljša, kot je bila lani v tem času. Dosedanjo vadbo po segmentih smo začeli povezovati v celoto, treningi na skakalnici so bili zelo kakovostni, saj so bili skoki že kar na visoki ravni. Fantje so že lačni skokov, saj smo naredili štirinajstdnevni premor, da bodo šli z veseljem znova na skakalnico. Nekateri, med njimi tudi Kranjec, so želeli skakati še več, ker so začeli dobivati prave občutke, a smo rekli ne, ker bo skokov v naslednjih mesecih še zelo veliko.

Pred sklepnimi pripravami ste za teden dni odšli v toplo Turčijo, da ste si napolnili baterije.

Zadetek v polno. Vreme je bilo še lepše kot lani. Razmere so bile idealne za trening gibljive moči in eksplozivnosti. To sta elementa, ki ju z več veselja in užitka počneš v toplejših vremenskih razmerah. Za popestritev smo imeli še igre, predvsem odbojko na mivki, za sprostitev nekaj dirkanja v kartingu, vse je bilo tudi v funkciji graditve moštvenega duha.

Koliko skokov načrtujte v tednu dni sklepnih priprav?

Štirideset v Hinzenbachu in trideset v Klingenthalu. To bi bila dobra baza. Če bo medtem v srednji Evropi zapadel sneg, bomo odšli na skakalnico, ki bo pripravljena.

Ali tudi druge reprezentance menjajo sistem treninga in so namesto snega v Skandinaviji izbrale skakalnice z ledeno smučino?

Nemci in Rusi pridejo v Klingenthal, medtem ko Finci prav te dni začenjajo skakati v Rovaniemiju, kjer je trenutno edina s snegom pokrita skakalnica. Sneg imajo tudi v Kuusamu, a jim ne deluje logistika.

Bo ledeno zaletišče, ki ga imajo zdaj tudi na vseh skakalnicah, na katerih so pozimi tekme svetovnega pokala, zadostno nadomestilo za prvi trening na snegu?

Več je razlogov, da ostajamo v bližini doma. Vsi smo že malo naveličani Lillehammerja. Tam so vsako leto ene in iste stvari, zato so nekatere postale že preveč rutinske. Trening na Norveškem je velik strošek, zato smo raje odšli na trening v tople kraje. Lani je bil Prevc z nami na prvem treningu na snegu, nato je šel domov, namesto na tekmo v Kuusamo, in je v Kranju skakal na plastiki. Iz domovine je prišel neposredno na uradni trening in kvalifikacije v Lillehammer ter šel rezultatsko le navzgor. Tisti, ki je pripravljen, ne bi smel imeti težav. Pričakujem, da imamo štiri takšne fante, ki bodo glede na izkušnje rutinsko prestali prehod na sneg. Letos smo naredili petdeset skokov za trening na skalnici, na kateri je bila tudi zaletna smučina iz plastike. Nekateri so sploh prvič v karieri skakali na njej zato, da se sami naučijo voziti smuči, kjer ni kanalov, ki jih vodijo, pa tudi trenje je večje. Če so se znali prilagoditi na takšne razmere, bo prehod na ledeno zaletišče in sneg še lažji.

Torej boste šli neposredno na prvo tekmo svetovnega pokala v Kuusamo.

Na sever Finske gremo 23. novembra, da bomo imeli dva dni časa za prosti trening v zimskih razmerah.

V skokih je vse več pozornosti namenjene opremi.

Dobili smo tisto, kar smo si želeli. Ker smo imeli obilo dela z drugimi stvarmi, se s kombinezoni nismo ukvarjali veliko, saj novih sploh nismo naročali. Enostavno ni bilo časa, saj so imeli nekateri fantje zaradi obilice informacij že tako zelo polne glave čez poletje. Če si v formi, ti takšne stvari le še pomagajo, da skačeš daleč. Devetdeset odstotkov skoka je odvisno od pripravljenosti vsakega posameznika, drugo so detajli.

V lanski sezoni je prišlo do prave revolucije z vezmi, ki jo se sprožil dvakratni olimpijski prvak Simon Ammann.

Naredili smo nekaj eksperimentov. Uporabili smo domače znanje Petra Satlerja, ki je zelo ažurno izpolnil vse naše želje. Glede vezi imamo vse, kar je imel Simon Ammann že na olimpijskih igrah v Vancouvru. A vsi niso šli na nove vezi, ker nekaterim ne ustrezajo, ampak so ostali pri starem modelu z vrvico na peti. Tudi Ammann je menjal vezi in je imel nove le za tekme. Pokazale so tudi določene slabosti. Nekateri imajo narejen naklon, drugi imajo podložene prste. To je postala tako komplicirana stvar, da preveč zapletanja spet ne bi bilo dobro.

Z novimi pravili morajo biti tekmovalci tudi težji.

Povečanje teže nam ni delalo nobenih težav.

Kako pogosto ste za trening uporabljali vetrovnik?

Doslej smo bili pri Akrapoviču štirikrat, pred prvimi tekmami ga bomo obiskali še enkrat.

V svetovnem pokalu imate pravico nastopa le s štirimi tekmovalci.

Tudi Finci imajo le štiri. Še vedno sem jezen, ker poleti nismo povečali kvote vsaj na pet. Imamo dva izkušena fanta, Kranjca in Damjana. Manjka vmesna generacija, ki se ne prebija, saj je bolj ali manj zraven le Mežnar, prihaja pa novi rod.

Kako boste izbirali ekipo za prvo tekmo svetovnega pokala v Kuusamu?

Čeprav imamo v prvi periodi svetovnega pokala pravico nastopa le s štirimi tekmovalci, bomo šli na Finsko s petimi. Ekipo bom določil po tem, kako jim bo šlo na treningu, nato se bo eden pridružil ekipi za celinski pokal v Rovaniemiju. Nihče nima zagotovljenega mesta vnaprej. Če bodo nadaljevali skoke, ki so jih pokazali doslej, so v prednosti Kranjec, Prevc in Damjan, ker so pokazali največ stabilnosti. V ozadju so Mežnar, Pikl, Zima... Za nekatere je celo bolje, da gredo v miru skozi nekaj tekem celinskega pokala, ujamejo ritem in se nato pridružijo ekipi v svetovnem pokalu.