Antibiotiki namreč ne učinkujejo na bakterijske okužbe, poleg tega pa se pri desetih odstotkih bolnikov pojavijo stranski učinki, kot so izpuščaji, težave z želodcem ali driska, je na današnji novinarski konferenci poudarila zdravnica Tonka Poplas Susič iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

Ob pretirani porabi antibiotikov namreč postanejo bakterije odporne. Okužbe, povzročene z odpornimi bakterijami, pa je veliko težje zdraviti. Preprečevanje odpornosti bakterij pa se lahko doseže samo z znižanjem rabe antibiotikov.

Zato so na ZZZS pripravili zloženko o promociji varne in pravilne rabe antibiotikov. Zloženko bodo poslali v vse javne zdravstvene zavode in zdravnikom koncesionarjem.

Zdravnik naj zato predpiše antibiotik samo takrat, ko obstaja sum ali dokazana bakterijska oblika okužbe, je na današnji novinarski konferenci poudaril infektolog Milan Čižman s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Zelo pomembno je po njegovem mnenju tudi to, da se zdravljenje izvede v celoti. Če zdravljenje ni končano, bakterije ostanejo v telesu in postanejo odporne proti antibiotikom. Zato je naslednjo okužbo težje zdraviti, pojasnjuje Čižman.

Slovenija se sicer uvršča med evropske države, ki v manjši meri predpisujejo antibiotike. V zadnjem desetletju se je poraba antibiotikov v Sloveniji znižala za četrtino, lahko pa se še zniža za 30 do 40 odstotkov. "Tega ne želimo storiti na način, da bi bil kdo prikrajšan. Bolnik, ki antibiotik potrebuje, ga mora prejeti," zatrjuje Čižman.

Sicer pa je država lani za antibiotike namenila 12 milijonov evrov, je povedal Jurij Fürst iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). 80 odstotkov antibiotikov se pri nas predpiše na primarnem nivoju zdravstva, torej po ambulantah. Najpogosteje pa se predpisujejo za okužbe dihal podkožja in sečil, pojasnjuje Čižman.

Pred sezono virusnih okužb Čižman svetuje, da je najboljši način za zdravljenje prehlada, kašlja ali vnetega grla pitje čajev, počivanje in pa zdravila za lajšanje glavobola, bolečin in zvišane telesne temperature, ki so v lekarnah na voljo brez recepta.