V kakšnem stanju vstopate v novo sezono?

Počutje je odlično, med pripravami nisem imel težav z zdravjem. Na vseh treningih sem skakal na zelo visoki ravni. Na prvih tekmah za poletno veliko nagrado se mi ni izšlo po načrtih rudi zaradi menjave smuči, morda so bila tudi pričakovanja prevelika. V drugem delu sem na tekmah dosegel boljše rezultate, a še vedno nisem pokazal tistega, kar sem sposoben. Konca tekmovalne sezone nisem mogel odskakati zaradi smrti v družini. Komaj čakam trening v ledeni smučini, predvsem pa, da se začnejo tekme. Sem veliko bolj miren kot lani, ko je bil pritisk veliko večji zaradi drugega mesta v skupnem seštevku poletne velike nagrade. Lani so od sezone vsi pričakovali več kot jaz, zato me je bilo malo strah, letos pa me ni.

Ravnokar ste se vrnili z enotedenskih priprav v Turčiji.

Bilo je super, saj smo pregreli telesa pred štirimi meseci zime, obenem smo odklopili in pozabili na skoke ter tehniko, ki smo je imeli že polno glavo. Temperatura zraka je bila 25 stopinj Celzija, v morju se nisem namakal, ker je imel voda 18 stopinj, bila pa je idealna za osvežitev po treningu. Glede na veliko količino treninga sem se v Turčiji tudi spočil. Trening v topli Turčiji je bil idealna rešitev glede na turobno vreme v Sloveniji. Umaknili smo se prav v obdobju, ko je najbolj nevarno za različne bolezni in viruse.

Letos pred začetkom svetovnega pokala ne boste odšli na prvi trening na sneg v Skandinavijo, ampak boste ostali srednji Evropi in trenirali na skakalnicah z ledenim zaletiščem.

Tudi na tekmah pozimi so zdaj že na vseh tekmah enaka ledena zaletišča, kot jih bomo imeli na treningu, zato s prehodi že doslej nisem imel težav. Razlika je le v tem, da bomo pristajali na plastiki, na tekmah pa na snegu, kjer je treba pozimi za razliko od poletnih tekem zavirati. Meni je celo všeč, da ostajamo na treningu v Avstriji in Nemčiji, saj mi najbolj ustreza, ko pridem neposredno na tekmo.

Lani ste si z desetim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala in zmago v posebnem točkovanju poletov postavili mejnik, ki ju bo letos težko ponoviti.

Cilje za letošnjo sezono imam, a vam jih ne bom razkril. Šele na koncu sezone vam bom povedal, kakšni so bili, so pa zelo visoki. Če jih ne bi imel, je vse skupaj le mučenje samega sebe. Odhod na tekme brez motivacije bi bil nekorektno početje do sebe, trenerjev in navijačev.

Ker ste najbolj izkušen tekmovalec, bo na vas tudi največji pritisk velikih pričakovanj slovenske javnosti.

Z vsakim letom, ko sem starejši, tudi sebe bolje poznam, zato se vse manj oziram na druge. Skačem predvsem zase, ker me to veseli. Najpomembneje je, da sem zadovoljen sam s seboj. Ko mi ne gre, je treba malo stisniti zobe, potrpeti in se ne ozirati na okolico.

Kako so tekme v sezoni 2010/2011 razvrščene po pomembnosti?

Na vrhu so novoletna turneja in svetovno prvenstvo v Oslu ter seveda skupna razvrstitev v svetovnem pokalu.

Ali ste v prvi poolimpijski sezoni kaj spremenili v sistemu treninga?

Ne. Koncept treninga je ostal enak. Nisem si izmišljeval novih formul. V lanski sezoni mi je šlo super, zato ni bilo nobene potrebe po spremembah.

Koliko skokov ste opravili v pripravljalnem obdobju?

Nisem jih štel, bilo jih je med 460 in 480, kar okrog 40 več kot v minulih sezonah.

Za vas je značilno, da užitki rastejo s tem, čim večja je skakalnica. Kako ste se znašli na treningu v oktobru, ko ste vadili na 60-metrski skakalnici v Beljaku?

Najbolj mi je všeč, da nisem imel nobenih težav glede na velikost skakalnice. Tudi podlage smo spreminjali, saj smo nekaj skokov opravili tudi na plastičnem zaletišču, večino pa seveda na keramični špuri. Majhnih skakalnic nimam posebej rad, a sem to vzel kot del treninga, na katerem sem opravil zelo dobre skoke.

Zamenjali ste opremljevalca smuči.

Vse je super. Dobil sem vse, kar sem si želel. Vseh sedem parov smuči imam že doma, razvijajo le še poseben model za polete. Zaradi varčevanja se nismo veliko ukvarjali z razvojem kombinezonov. Poleti sem skakal z lanskim modelom, za zimo imam dva super kombinezona.

Tekmovalci morati biti po novih pravilih tudi težji, kot ste bili lani.

Z novimi pravili glede kilogramov nimam težav, ker sem bi že doslej vseskozi malce težji.