Kot smo že poročali, so pod drobnogledom NPU domnevne svetovalne storitve, ki naj bi jih med letoma 2004 in 2006 za CGP pri reorganizaciji družbe opravilo liechtensteinsko podjetje Confinvest in za to v petih obrokih prejelo 4,5 milijona evrov. Preiskovalci sumijo, da je bil posel fiktiven in namenjen zgolj "pokritju" milijonskih nakazil v Liechtenstein. Poleg tega, da je CGP od Confinvesta prejel le nekaj študij, ki so temeljile na podatkih s svetovnega spleta, spisane pa so bile v slovenščini, naj bi preiskovalci pridobili dokumente, ki dokazujejo, da je dejanski lastnik Confinvesta prav Dari Južna, sicer predsednik nadzornega sveta CGP. To jim je septembra lani na zaslišanju potrdil tudi liechtensteinski državljan Erich Sprenger, uradni lastnik Confinvesta, ki naj bi kriminalistom dejal še, da se je glede svetovalnih storitev dogovarjal izključno z Južno, ki naj bi tudi določal njihovo ceno.

Po neuradnih informacijah naj bi kriminalisti, ki so marca opravili hišne preiskave v prostorih Perspektive in CGP, pridobili še več podatkov, ki bi lahko dokazovali, da so svetovalne študije, ki so jih naročili v Liechtensteinu, dejansko izdelali kar v novomeški družbi. Na službenem računalniku člana uprave CGP za ekonomske zadeve Martina Štubljarja so tako našli več datotek, katerih vsebina naj bi bila enaka eni od "liechtensteinskih" študij. Medtem ko naj bi bile nekatere datoteke starejše od datuma podpisa pogodbe o naročilu študij med CGP in Confinvestom, naj bi najmanj eno študijo za družbo spisal nekdanji član nadzornega sveta Elektro Ljubljana Radovan Teslić in za to od novomeške družbe v gotovini dobil 2500 evrov. Z osebami, ki naj bi dejansko sodelovale pri pripravi študije, so preiskovalci v minulih mesecih po naših podatkih opravili več pogovorov.

Po naših informacijah naj bi v preiskavi sodeloval tudi državni urad za preprečevanje pranja denarja. Ta naj bi že septembra letos okrožnemu državnemu tožilstvu predal poročilo, v katerem je analiziral podatke o domnevno sumljivih transakcijah na bančnih računih CGP in Confinvesta. Sklepati gre, da bo prav omenjeno poročilo ključnega pomena v preiskavi zoper Južno. Tega namreč NPU sumi pridobitve protipravne premoženjske koristi, bremeni pa ga tudi Erich Sprenger. Uradni skrbnik Confinvesta naj bi preiskovalcem povedal, da je liechtensteinsko podjetje večji del od 4,5 milijona evrov, ki jih je prejelo od CGP, vložilo v nakupe delnic družb iz kroga Darija Južne, manjši del pa naj bi končal na osebnem računu enega najbogatejših Slovencev v liechtensteinski Verwaltung und Privat Bank.

primoz.cirman@dnevnik.si