Odbor je, kot smo že poročali, najprej potrdil ključno določilo nove vladne reforme, po kateri bi morala oba spola za starostno pokojnino dopolniti 65 let, ali pa imeti 43 let (moški) oziroma 41 let (ženske) delovne dobe. Takoj zatem pa je sprejel še dopolnilo, ki so ga predlagali sindikati, po katerem bi bila starostna pokojnina brez odbitkov možna že pri 60 letih starosti, pri čemer bi moral imeti moški 40 let, ženska pa 38 let pokojninske dobe.

Črnak-Megličeva ocenjuje, da za vlado ni nič izgubljenega "Člen je odprt, očitno kolizijo z ostalimi rešitvami zakona pa bo treba odpraviti z amandmaji v državnem zboru," je dejala.

Peter Pogačar, operativni vodja pokojninske reforme, je ocenil, da bi dopolnilo sindikatov prineslo "drastično poslabšanje pogojev", saj se v njem ne upošteva prehodnih obdobij. "Upokojitveni pogoj za ženske bi se na primer čez noč podaljšal za tri leta," je dejal Pogačar.

Po njegovem mnenju je šlo pri omenjenem glasovanju "za pomoto pri glasovalnih napravah", kar sklepa po tem, da je bila nadaljnja razprava, kot je dejal, "zelo konstruktivna". Pogačar je ob tem poudaril, da bodo v vladi spornemu dopolnilu "seveda nasprotovali".

Eden izmed sindikalistov, ki pa zaradi današnjega nadaljevanja seje ni hotel biti imenovan, je ocenil, da sploh ni šlo za pomoto, ampak za to, da je imela koalicija v določenem trenutku v dvorani premajhno zasedbo. "Ko je predsednica to zaznala, je takoj prekinila sejo, češ da je prišlo do zapleta in kolizije interesov. V tem času je koalicija poiskala manjkajočega poslanca, in od tedaj so bila vsa glasovanja v skladu s pričakovanji vlade," je povedal sindikalist. Poudaril je, da so razmerja v državnem zboru jasna, zato sindikati ne morejo "slaviti zmage".