Pred prekinitvijo današnje seje komisije za peticije, na kateri so članice in člani razpravljali o kandidaturi Branka Masleše za predsednika vrhovnega sodišča, je pravosodni minister Aleš Zalar še pojasnil, na kakšen način je vodil ugotovitveni postopek glede primernosti kandidata.

Zatrdil je, da so postopek vodili v skladu z zakonom. Glede vprašanja, ali so sploh gledali prave arhive, ki ga je v torek zastavil poslanec SDS Vinko Gorenak, pa je Zalar pojasnil, da so seveda lahko pogledali tiste arhive, s katerimi Slovenija razpolaga.

Iz sodnih vpisnikov, ki se nahajajo v arhivih sodišč, je razvidno, da se je Masleša udeležil ogleda kraja usmrtitve prebežnika čez jugoslovansko-italijansko mejo kot dežurni preiskovalni sodnik tedanjega temeljnega sodišča v Kopru, je povedal minister.

Ob tem je podvomil o verodostojnosti torkove izjave vrhovnega sodnika Rudija Štravsa. V kontekstu povzemanja njegove izjave je Zalar dejal, da je Štrovs omenil, da je imel tistega dne obravnavo na sodišču. Minister pa je poudaril, da je bila 7. junija, ko je bil Masleša na ogledu, sobota. "Zelo majhna verjetnost je, da je imel Štravs glavno obravnavo kot civilni sodnik v soboto," je poudaril minister in pojasnil, da se to da preveriti.

Poslanke in poslanci so v razpravi sicer opredeljevali večinoma že znana stališča. Poslanec SDS Vinko Gorenak je med drugim spomnil na več negativnih mnenj nekaterih vrhovnih sodnikov in ustavnega sodnika Jana Zobca glede Masleše. Po njegovih napovedih se bo danes glede tega oglasil vsaj še en predstavnik slovenskega sodstva.

Poslanec Zares Franco Juri je obtožbe zoper Maslešo in aktivnosti opozicijskih poslancev označil za inscenirano gonjo. Poslanec LDS Anton Anderlič pa je dodal, da komisija za peticije nima pristojnosti oz. ne sme soditi ali presojati o stvareh, za katere nima ustreznih dejstev oz. gradiv.

Po njegovih besedah je naloga komisije, da se pač sooči z odločitvami sodnega sveta in obče seje vrhovnega sodišča. Dokler opozicija ne bo predstavila konkretnih argumentov, ne bo verodostojna in do takrat bo šlo le "za diskvalifikacijo še enega od vrhovnih sodnikov". Relevantnost obče seje in Sodnega sveta je kot zadosten argument za podporo Masleši izpostavila tudi poslanka SD Majda Potrata.

Po besedah poslanke SDS Eve Irgl pa se Slovenija v zadnjih dveh letih sooča s padcem demokratičnih standardov in varstva človekovih pravic, zdaj pa se postavlja tudi vprašanje, ali ta država še varuje človekove pravice. Maslešo je ob tem ponovno povprašala po že znanih očitkih, ta pa jih je vnovič zavrnil.

Že uvodoma so svoja stališča sicer predstavili tudi predsednica vrhovnega sodišča Alenka Jelenc Puklavec in predstavnik Sodnega sveta Miro Cerar, ki sta vztrajala pri podpori Masleši.

Sam Masleša pa je med drugim dejal, da je pričakoval, da se bo današnje seje udeležil tudi ustavni sodnik Jan Zobec, saj je Masleša upal, da mu bo lahko dal priložnost, da se mu opraviči.

Predstavnika vrhovnega sodišča in sodnega sveta vztrajata pri podpori Masleši

Predstavnika vrhovnega sodišča in sodnega sveta sta na seji komisije za peticije predstavila že znana stališča podpore kandidatu za predsednika vrhovnega sodišča Branku Masleši. Miro Cerar je v imenu Sodnega sveta povedal, da je bil Sodni svet že pred sejo seznanjen s kritičnimi mnenji dveh vrhovnih sodnikov, a je Maslešo podprl.

Na današnji seji komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti je začasna predsednica vrhovnega sodišča Alenka Jelenc Puklavec uvodoma pojasnila, da so na občni seji vrhovnega sodišča obravnavali vse relevantne očitke ter se do njih opredelili. Očitki, ki sta jih izpostavljala dva vrhovna sodnika, ostalih sodnikov niso prepričali, zato so Maslešo podprli, je dejala.

Podobno je tudi Miro Cerar v imenu sodnega sveta povedal, da je Masleša na seji predstavil program in odgovarjal na vprašanja članov sodnega sveta. Že pred sejo je bil sodni svet seznanjen s kritičnimi mnenji vrhovnih sodnikov Barbare Zobec in Marka Šorlija. Po temeljiti razpravi je sodni svet ugotovil, da podpira kandidaturo Masleše in to mnenje, ki ga je posredoval ministru, tudi obrazložil, je povedal Cerar.

Kandidat za predsednika vrhovnega sodišča Branko Masleša je povedal le, da je tisto, kar je imel povedati, že pojasnil. Pričakoval je le, da se bo današnje seje udeležil tudi ustavni sodnik Jan Zobec, saj je Masleša upal, da mu bo lahko dal priložnost, da se mu opraviči.