Letenje je načeloma prosto

"Letališče Bovec spada med javna letališča. Teritorij letališča Bovec se nahaja v zračnem prostoru klasifikacije G, kjer naj bi bilo letenje zrakoplovov načeloma prosto, če ne bi bilo dodatnega pogoja, ki ga mnogi, predvsem pa jadralni padalci in jadralni zmajarji vse preveč radi ignorirajo. To pa je letališka cona, ki je za bovško letališče omejena z vasjo Žaga na zahodu, vasico Soča na vzhodu, severno in južno pa z grebenom kaninskega pogorja in Polovnika. V višino sega cona okoli 3100 metrov visoko. Okoli letališke cone se najbolj zapleta," pravi Dejan Kavčič, predsednik kluba, ki upravlja z letališčem.

V zraku je gneča

Kavčič poudarja, da ima letališče Bovec predvsem v glavni poletni sezoni sorazmerno veliko letalskega prometa in nadaljuje: "Da vse deluje brezhibno, mora biti na letališču ekipa, ki skrbi za tekoče in varno delovanje. Vodja ekipe je materialno in kazensko odgovoren za vse pravilne postopke na letališču in v zraku, kakor tudi za vse zrakoplove, med katere sodijo tudi jadralni padalci, ki se nahajajo na območju Bovca ali letijo. Težko si je predstavljati, kako je vodji, ko je v zraku 10 do 20 jadralnih in nekaj motornih letal, ko ob obvoznici vadijo jadralni modelarji, ko se pojavi množica jadralnih padalcev, za nameček, sicer redko, pa prileti helikopter. Da bi vodji in udeležencem olajšali sporazumevanje, je država določila radijske frekvence. Tu se vse skupaj zatakne. Jadralni padalci se ne strinjajo, da bi bili z radijskimi postajami povezani z vodjo letališča, ko bi prileteli na letališko cono."

Jadralni padalci se morajo najaviti

Florijan Pirih, član Posoškega letalskega centra ob tem pravi, da so podali roko padalcem, da se o tem dogovarjajo že dve leti, vendar se nič ne premakne z mrtve točke. Zato vidijo edino rešitev, da bodo, če bo jadralni padalec brez predhodne najave zašel v letališko cono in oviral delo na letališču, poklicali inšpektorja in policijo. Padalca lahko doleti kazen od 300 do 500 evrov. Pirih vseeno misli, da bodo našli skupni jezik in da bo bovško letališče služilo varno vsem uporabnikom, saj za celotno Bovško pomeni dodatno turistično priložnost in obenem tudi zaslužek skupini domačih jadralnih padalcev.