Poslanci so ob koncu novembra, ko so napovedali ustanovitev poslanske skupine poudarili, da se ne združujejo le zaradi logističnih in drugih ugodnosti, ki jih prinaša status članstva v poslanski skupini. Kot trdijo, jih povezujejo skupni pogledi na mnogo zadev. Sicer pa v prihodnosti želijo ostati v odborih, katerih člani so bili doslej.

Po Žnidaršičevih besedah bo njihovo delo slonelo predvsem na zahtevi po resnejšem uresničevanju koalicijskega sporazuma. Kot je dejal Rezman, sam jemlje koalicijski sporazum bolj resno, kot pa tisti, ki so ga podpisali. Tako omenjeni trije poslanci pričakujejo, da jih bo koalicija povabila k pogovorom k morebitni formalizaciji njihove podpore.

"Podporo tej vladni koaliciji bomo pogojevali z argumenti, da se vsaj nekatere koalicijske obljube izpolnijo," je konec oktobra dejal Žnidaršič.

Poslansko skupino so ustanovili po izstopu Magajne iz poslanske skupine SD. Magajna sicer ni član SD, ampak je predsednik stranke Krščanskih socialistov Slovenije. Razhajanje s poslansko skupina SD je vrhunec doživelo, ko je Magajna s poslanci SDS in SNS podpisal predlog za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o RTV Slovenija.

Žnidaršič in Rezman sta iz poslanske skupine DeSUS izstopila decembra lani, Žnidaršič pa je julija izstopil tudi iz stranke DeSUS.