Jerez se je v lani znašel v hudih finančnih težavah in le malo je manjkalo, da ne bi vodilni možje razglasili bankrota, in to tik pred jubilejno, 60. sezono. Jerezovi problemi z denarjem so prišli na uho tudi nekdanjemu vrhunskemu angleškemu reprezentantu in selektorju Glennu Hoddlu, ki je hitro zaslutil, da se mu odpira idealna priložnost za razvoj lastne nogometne akademije. V Jerez je vložil svoj denar, da je pokril pretekle dolgove, hkrati pa se je s pogodbo zavezal, da bo v ta španski klub vlagal še naslednjih pet sezon, v zameno pa bodo na jugu Španije svoje znanje izpopolnjevali nogometaši iz njegove akademije, ki jim ne bo uspelo priti do pogodbe v prvi ali drugi angleški ligi.
»Rešili smo Jerez pred propadom. Poravnali smo vse dolgove, hkrati pa jim ni treba plačevati naših igralcev, ki so pri njih na posoji. Tako smo na boljšem vsi,« je dejal Glenn Hoddle, ki je razložil, zakaj se je odločil za lastno akademijo: »Dolga leta sem že trener in najtežje delo je, ko moraš fantu pri 18 letih sporočiti, da zanj ni mesta v prvi ekipi. Nogomet je krut svet, v katerem moraš hitro odrasti. Niso vsi takšni talenti, kot sta bila Wayne Rooney ali Michael Owen, ampak je precej takšnih, ki dozorijo nekaj let kasneje. Kar nekaj dobrih nogometašev je tako predčasno končalo kariero, čeprav bi lahko v nekaj letih postali še zelo dobri. Ravno zato sem ustanovil lastno akademijo, kjer so zbrani nogometaši, ki pri 18 ali 19 letih ostanejo brez pogodbe.«

Hoddle trdi, da to počne v korist angleškega nogometa, saj bi drugače že zdavnaj sprejel eno od 26 ponudb, ki jih je dobil v zadnjih dveh letih. Nekdanji angleški zvezdnik je vseskozi prisoten v Jerezu in nadzoruje razvoj vseh 22 mladih igralcev iz Velike Britanije (20 Angležev, ter po en Irec in Valižan), mesto glavnega trenerja pa zaseda španski strokovnjak Enrique Caballero. »Včasih potrebujemo prevajalca, a vedno bolj se razumemo,« pravi Caballero, ki treninge in tekme vodi sam, le začetno postavo določi Hoddle.
V moštvu Jereza sta še dva Španca in Portugalec, vsi preostali pa so na plačilnem seznamu Hoddlove akademije in prejemajo plačo v višini 400 evrov na teden. V trenutni zasedbi so najbolj »znana« imena Billy Lumley (vratar – igral v mlajših selekcijah Wolverhamptona), Daniel Spence (branilec – ni dobil pogodbe pri Readingu), Matthew Richards, Nathan Woolfe (vezista – odpovedal se jima je Bolton) in Adriano Moke (napadalec – nekdanji član Nottinghama Foresta).
Največji dosedanji uspeh Hoddlove akademije je škotski napadalec Ikechi Anya, ki mu je drugo priložnost ponudila Sevilla, trenutno pa igra na posoji v drugi španski ligi pri Celti iz Viga. »Prepričan sem, da bomo z leti imeli še več takšnih primerov. Vsi imamo občutek, da delamo nekaj pozitivnega. Jasno je, da nam ne bo uspelo vseh igralcev vrniti na sceno. To smo jim povedali in tega se zavedajo. Vsekakor pa jim lahko obljubimo, da bodo napredovali in dobili priložnost, da se znova dokažejo,« zaključuje Hoddle.