"Informacije, ki jih UCI uporablja za pregon, niso popolne," pravi. "Se je že zgodilo, da so našli eno ali dve nenormalni vrednosti, na podlagi tega postavili hipotezo in še potrdili krivdo na podlagi istih podatkov. To je zloraba podatkov. Osnove za sum ne morete uporabiti za dokaz krivde. Hipotezo je treba potrditi z neodvisnimi podatki," pravi Faber.

UCI polni biološki potni list s podatki dopinških kontrol z dirk in zunaj dirk, financira se z "davkom" ekip, organizatorjev dirk in kolesarjev, težak pa je več kot deset milijonov na leto. Ob začetku uvedbe leta 2008 je veljal kot dovršen model boja proti dopingu, čeprav je Faber že pred uvedbo svaril pred sistemskimi napakami. "Verjetno bo Mednarodna kolesarska zveza pred mednarodnim arbitražnim športnim razsodiščem CAS izgubila primer Pellizotti. Takoj po tistem bodo ljudje spoznali, da sistem potnega lista deluje na škodo športnika. In dobili potrditev, da je to pravno nevzdržno. To bo pomenilo tudi konec biološkega potnega lista," napoveduje Faber, ki trdi, da ima BPL prihodnost z drugačnim sistemom dela na osnovi preventive. Zatrdil je, da lahko dokaže, da delajo v škodo športnikov.

Praktično je le potrdil ugotovitve, ki jih je pri reševanju svojega primera spoznal Tadej Valjavec. Pri njem so strokovnjaki UCI našli v bazi podatkov statistično nenormalne vrednosti, te pa so bile osnova za hipotezo, da je šlo za doping. Slovenska nacionalna antidopinška komisija (NAK) je obtožbe UCI proti Valjavcu zavrgla. Svoj prav bo UCI zdaj poskušala dokazati še na najvišji stopnji presoje - pred eksperti, ki jih bo določil CAS. Do 11. novembra mora Tadej Valjavec vložiti dokumentacijo, ki je bila podlaga tudi za obrambo pred NAK.

Prvi prelomni dogodek bo že po 20. novembru. UCI se namreč tedaj izteče rok, ko mora primer Franco Pellizotti predati CAS ali že tedaj priznati poraz. Faber je namreč razmišljal korak dlje. Predsednik UCI Pat McQuaid je zatrdil, da verjame svojim strokovnjakom, a se bo vseeno posvetoval tudi s strokovnjaki WADE, potem se bodo odločili. Lahko da se to, kar je omenil Faber, niti ne bo zgodilo s Pellizottijem, ki je kot zvezdnik svetovnega razreda neprimerno bolj na očeh svetovne javnosti kot Valjavec.

Drugi prelomni dogodek pred CAS pa bo obravnava primera Pietra Caucchiolija, napovedana za 21. december. Petintridesetletni Italijan je bil iz prve skupine petih kolesarjev, ki jih je UCI suspendirala že lani, CONI pa mu je pribil dveletno prepoved nastopanja, ki poteče sredi junija 2011. Caucchioli bo torej Valjavcu oral ledino. Zanimivo, da je za Pellizottija italijanska antidopinška komisija avgusta sprva predlagala dveletno kazen, vendar ga je italijansko antidopinško razsodišče oktobra oprostilo. Navedli so podobne razloge, zaradi katerih je bil pred NAK oproščen Valjavec. Ne da se znebiti občutka, da so se Italijani učili od Slovencev.

Ob tem je treba vedeti, da to čiščenje kolesarstva ni zastonj. Poraženec pred CAS bo moral plačati vse stroške, ki lahko dosežejo nekajkrat po 10.000 evrov. Tudi s te plati je treba razumeti dolg razmislek in dve osemurni obravnavi primera Valjavec pred nacionalno antidopinško komisijo (NAK) v Ljubljani. Ta namreč po predpisih v primeru poraza nosi stroške CAS. V nasprotnem primeru bo plačala bogata UCI. Z odločitvijo v prid Valjavcu so se vsaj člani NAK s popolno preučitvijo primera poskušali zavarovati. Nekateri poznavalci so prav zaradi finančnih posledic, ki jih lahko nosi NAK, opozarjali, da se bo Valjavec pred slovensko komisijo težko izmazal. Mimogrede, UCI mora italijanskemu antidopinškemu razsodišču plačati 5000 evrov stroškov primera Pellizotti. Ta je že napovedal, da bo od UCI zahteval odškodnino zaradi izgubljene sezone.

Če bodo našli pravico, pa Tadeju Valjavcu kot očitni žrtvi sistema BPT in tudi drugim nihče ne bo mogel nemara nikoli pravično povrniti neomadeževanega imena. Pellizotti ima vsaj to prednost, da je zanj na kolesarskem trgu veliko zanimanje. Bil je prvi hribolazec Toura 2009 in drugi na italijanskem Giru 2009. Junija 2008 pa je bil drugi, za Juretom Golčerjem, tudi na Dirki po Sloveniji.

Ob primerih, ki jih je izvrgel biološki potni list, sta za svetovno kolesarstvo zelo aktualna tudi primera Alberto Contador in Ezequiel Mosquera, zmagovalca Toura in drugouvrščenega z Vuelte. Njuna primera imata drugačne korenine, farmacevtske snovi pa se imenujeta klenbuterol in škrob hidroksietil. Eksperti WADA zdaj ugotavljajo, ali imajo sledi te snovi kakršne koli povezave z morebitno zlorabo dopinga. Tudi njuna usoda je torej v rokah medicinskih ekspertov.

Contador, Pellizotti, Mosquera in Valjavec so edini z lanske ali letošnje stoterice najboljših na svetovni lestvici CQ, ki so pod javnim dopinškim drobnogledom. V enem letu se je med najboljšo stoterico zamenjalo 32 imen.