Športna dvorana Krim je v nedeljo gostila veliki dobrodelni koncert Še vedno sanjam poplave, prireditelji iz iniciativnega odbora pa so s prodajo preko 700 vstopnic in z donacijami na transakcijski račun zbrali skupno preko 20.000 evrov za pomoč poplavljencem v Črni vasi in Lipah, so sporočili iz omenjene iniciative.

Gre, kot sami pojasnjujejo, za skupino prostovoljcev, ki želijo s samoorganizacijo hitro in učinkovito ter na različne načine pomagati svojim v poplavah prizadetim sosedom. Zbrana sredstva iz koncerta bodo razdeljena med poplavljence Črne vasi in Lip na podlagi prijave škode s posebnim obrazcem, ki ga je iniciativni odbor posredoval vsem vaščanom. Do koncerta je izpolnjeni obrazec vrnilo že 45 vaščanov, popisna komisija pa je do današnjega dne tudi opravila ogled na terenu.

Poleg koncerta so v iniciativi v sodelovanju z Rotary klubom Ljubljana Carniola že konec septembra pričeli s humanitarno akcijo zbiranja finančnih prispevkov za pomoč poplavljencem. Organizirali so tudi sejem rabljenega pohištva, ki poteka preko spletne strani www.crnavas.si. Do danes je svoje pohištvo ponudilo v dar že 21 darovalcev.

V brežiški občini je voda zalila 240 gospodinjstev, ocenjeni stroški intervencije v občini (posredovanje, oprema pri črpanju vode, gorivo, porabljeni material za protipoplavne nasipe) pa znašajo 150.000 evrov, so spomnili v sporočilu za javnost.

Občina Brežice je oškodovancem, ki imajo slabše materialne razmere, namenila višje enkratne denarne pomoči po prilagojenih kriterijih. Zaradi izredne situacije v poplavljeni občini so vloge oškodovancev obravnavali prednostno. Nakazana finančna sredstva so namenjena za nakup najpotrebnejših stvari.

Na pomoč prizadetim je sedaj priskočil tudi zavod Vista, ki tako v mesecu novembru od vsake prodane slikanice, za katero sta poslanici napisala tudi okoljski minister Roko Žarnić in brežiški župan Ivan Molan, po akcijski ceni 5 evrov (namesto 13,50 evra) namenja en evro pomoči po poplavah v občini Brežice.

V sklopu akcije so prejšnji teden izvedli kulturno prireditev ob izidu slikanice na Osnovni šoli Artiče ter predstavitev akcije z ustvarjalnimi delavnicami in razstavo likovnih del otrok v Nakupovalnem centru Intermarket. Danes je na vrsti otroška predstava v sodelovanju z Mladinskim centrom Brežice, akcijo pa bodo predstavljali tudi v različnih krajih po Sloveniji. V sklopu omenjenih akcij bodo prodajali tudi slikanico Poldi na ribičiji po simbolni ceni 5 evrov in od tega prav tako namenili po en evro za pomoč po poplavah.