V kuhinji Srednje šole za gostinstvo in turizem se je petnajst ekip ali posameznic potegovalo za naziv naj amaterskega kuharja leta 2010. Med njimi je bil tudi moški predstavnik. 10-letni Aljaž Konec iz Loč pri Poljčanah je bil zapisan kot tekmovalec, a sta bila za štedilnikom skupaj z mamo Tanjo zelo uigran par. "Upam, da bova končala pravi čas," je povedal Aljaž med pripravo jesenske gibanice iz korenčka, zelene, bučk, špinače, kostanjev in ajdove kaše.

Čisto sproščena je bila še pol ure pred začetkom ocenjevanj izdelkov Sonja Šuštaršič iz Ljubljane, ki je pripravila žemljino pogačo. Žemlje namoči v mleku, odcejene v pekaču prelije z zmesjo smetane, vanilijevega sladkorja, jajčka in žličke moke. Po 20 do 25 minutah, ko je pečena, pa pogačo še enkrat polije s smetano. "S tem sem bila prva fertik."

"Testo se mi danes ne zdi čisto pravo," je za hip podvomila Danica Jožef, ki je valjala kvašeno testo. Dijaka šole je v časovni stiski prosila le, da ji razpusti maslo v ponvi. Z njim je namazala razvaljano testo in ga zvila, nato pa razrezala na štrukeljčke in jih zložila v namaščen pekač v obliki dolenjske rože. "V sredino okroglega pekača dam skrajne konce zvitkov, da dobijo obliko vrtnice."

Na tekmovanjih kuharjev amaterjev, ki jih pripravlja Naša žena, je že četrto leto. Z Martinovo pojedino (kaj ne bi vedela, kako se tem rečem streže, ko pa je njen mož Martin!) je leta 2008 postala kuharica leta. "Dva sinova imam, ampak sinovemu dekletu pa že z veseljem zaupam kak recept."

"V okolici Rogatca, od koder prihajam," je Tanja Tumpaj opisovala svojo pravkar pečeno jerpico, "so nekoč testo, ki je ostalo od peke kruha naložili v pekač in ga za poslastico obložili s kako dobroto."

V lončenem pekaču je Lada Ribič spekla slano pirino pogačo s skuto. Testo je obložila po polovici s skuto s kardamomom in na drugo polovico skuto z ingverjem, po vrhu pa posula koruzni zdrob. Ladine poskuse njeni odrasli otroci z užitkom pojedo. In če družini eksperimenti niso všeč? "Saj lahko gredo v pekarno," se nasmeje. Vodja tekmovanja in predsednik ocenjevalne komisije, član francoske kulinarične akademije Jožef Oseli, je pohvalil izbor posode. Narobe se mu namreč zdi, ko recimo prekmursko gibanico kdo peče v nerjavečem pekaču.

Posebno doživetje so si pripravile štiri ženske, sicer predstavnice Društva gospodinj in dramske skupine Planina pri Ajdovščini. Andrejka, Barbara in Edita imajo skupen priimek Marc, ekipo pa je vodila Natalija Kete. Še na pekaču je vzhajala njihova metina pogača (popraženo meto so vmešale v testo), rezale so bučna semena za pogačo s sirom in bučnimi semeni ter za dekoracijo drgnile trtine lističe in nanje z moko in vodo lepile grozdne jagode dišeče izabele. Pogača se še vroča dobro poda k čaju ali kakavu, so zaupale.

Marija in Alja Pišek sta mati in hči, a sta tekmovali ločeno. Prva z zdravilno pogačo, v kateri je bila kuhana prosena kaša kot podlaga, kutinova čežana, skuta s kokosovim mlekom, timijanov med in znova plast kaše ter ponovno vsi ostali nadevi. Na koncu zalita s sladko smetano in posuta s suhimi borovnicami je pečena v 45 minutah.