Dobiček pred davki je med julijem in septembrom v primerjavi z enakim obdobjem lani padel za dva odstotka in je znašal 839 milijonov evrov. Padec je večji, kot so pričakovali analitiki, ki so napovedali, da bo dobiček pred obdavčitvijo v letošnjem tretjem četrtletju pristal pri 858 milijonih evrih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prihodki od prodaje so v tretjem četrtletju znašali 4,5 milijarde evrov, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Proizvajalec gradbenih materialov je v letošnjem letu precej znižal tekoče stroške, tako da je privarčeval že 300 milijonov evrov. Dolg podjetja pa je konec septembra še vedno znašal 14,7 milijarde evrov, medtem ko je lani v tem času znašal 14,6 milijarde evrov.

Lafarge sicer ostaja pri svoji napovedi za letos in pričakuje, da se bo povpraševanje po njegovih izdelkih glede na lani gibalo med enoodstotnim padcem in triodstotno rastjo.

Izvršni direktor Lafargea Bruno Lafont je ob tem dejal, da skupina, ki ima svoje podružnice po vsem svetu, po krizi, ki jo je zajela, že kaže znake okrevanja v ZDA in Kanadi, v prihodnosti pa pričakujejo zlasti rast na trgih držav v razvoju.

Lafarge, največji proizvajalec gradbenega materiala na svetu, v 78 državah zaposluje 78.000 ljudi. Svojo tovarno ima tudi v slovenskih Trbovljah.