Potem ko je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) njegov primer predala v dokončno razsodbo na Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani, je v neprijetni situaciji. "Moj italijanski menedžer Alex Carrera pravi, da je interesa med ekipami še vedno dovolj, a podpis pogodbe vsi pogojujejo s končanjem postopka. To pa naj ne bi bilo hitreje kot konec februarja. Kot sem se pozanimal, je zadnji rok za podpis pogodb za ekipe Pro Toura 31. december. Tako vsaj v prvem polletju 2011 skoraj ni možnosti, da bi vozil v ekipi Pro Toura," pojasnjuje Valjavec. Do 11. novembra mora s skupino svetovalcev, ki ga je branila tudi pred Nacionalno antidopinško komisijo (NAK), pripraviti dokumentacijo in jo predložiti CAS. "Moj odvetnik Pensa pravi, da bi moral biti primer končan najpozneje konec februarja, prej zagotovo ne," dodaja Valjavec.

Zanimivo je, da je športno vodstvo francoske ekipe Ag2r želelo Valjavcu ponuditi še eno priložnost, a je vodstvo sponzorja francoske zavarovalnice to zavrnilo. In francoska ekipa je tudi na tehtnici glede statusa Pro Tour. UCI jo je z upoštevanjem novih kriterijev uvrstila šele na 20. mesto in bo z Geoxom (Kump), Euskatelom, Quick.stepom (Tratnik) in Cofidisem še enkrat na tehtnici za tri dodatna mesta, potem ko ima petnajst ekip, tudi Liquigas (Koren), Lampre (Špilak, Bole), Astana (Štangelj), RadioShack (Brajkovič) in Vacansolil (Božič), status že zagotovljen.

V Ag2r niso niti poskušali malce manipulirati. Če bi UCI predložili pogodbo Valjavca za 2011, kar je bil pogoj za upoštevanje v kvoto športnih kriterijev, bi v seštevek šli tudi Tadejevi dosežki iz zelo uspešne sezone 2009. Po drugi plati ima Valjavčev primer tudi pred CAS veliko težo. Gre za obstoj biološkega potnega lista, ki ga je UCI uvedla z velikimi denarji. Na tnalu ni edini. Potem ko je italijansko antidopinško razsodišče oprostilo Franca Pellizottija, bo tudi njegov primer verjetno obstal na CAS. Že decembra bodo obravnavali primer Pietra Caucciollija, ki ga je UCI prvega izvrgla zaradi nenormalnosti v biološkem potnem listu. Veliko je opozoril največjih neodvisnih antidopinških strokovnjakov, da so biološkemu potnemu listu v sedanji obliki šteti dnevi.