Ste zadovoljni z opremo, ki jo imate na voljo?

Letos smo prvič naredili teste smuči za vse vrste snega. Sem zelo zadovoljen, ker nam je to uspelo, kajti vedeli bomo, katere smuči moramo uporabiti v določenih snežnih razmerah.

Stöcklijevih smuči, s katerimi tekmujete, ne uporablja veliko tekmovalcev. Je to za vas prednost ali slabost?

To je zame prednost. Pri opremljevalcu, kot je na primer Head, težje prideš do najboljše opreme. Če nisi v rangu Bodeja Millerja, Aksla Lunda Svindala ali Didierja Cucheja, je vprašanje, če dobiš najboljše smuči, ki so na voljo. Pri Stöckliju smo v svetovnem pokalu le štirje tekmovalci, zato vsi dobimo najboljšo opremo, kar jo imajo. Željam tekmovalcem pri Stöckliju lažje in hitreje ugodijo.

Lani ste sezono začeli zadržano, nato pa nadaljevali vse bolje. Lahko letos vrhunske rezultate pričakujemo že na začetku?

Tega si močno želim. Najboljše, kar se lahko zgodi, je, da sezono začneš z dobro uvrstitvijo, ki te ponese proti novim uspehom. Potem je veliko lažje. Najmanj, kar si želim, je, da bi sezono začel kot lani (na prvi tekmi je bil 48., op. a.).

Ste lani potrebovali več časa, da ste se ujeli s trenerjem Burkhardom Schafferjem, ki bo letos drugo sezono z vami?

Ne, verjetno je šlo bolj za smolo. V Lake Louisu, kjer smo lani začeli sezono in jo bomo tudi letos, ni vse odvisno le od tekmovalca, ampak tudi od pogojev na progi. Vreme vedno igra odločilno vlogo, zato izid na tem prizorišču ponavadi ni merodajen za napovedi v nadaljevanju sezone.

Vaš smukaški kolega Andrej Šporn pravi, da je med pripravami zelo napredoval in da je odlično pripravljen. Lahko tudi vi trdite podobno?

Fizično sem pripravljen, kot je treba. Napredek sem naredil na delih prog, kjer je treba znati dobro drseti. Tej prvini smo se veliko posvečali na treningih v Čilu. Napredek je viden. Upam, da bom dobre občutke, ki sem jih imel med vadbo, obdržal, in da mi bodo podobne vožnje uspele tudi na tekmah.

Na Garmisch-Partenkirchen, kjer bo svetovno prvenstvo, imate lepe spomine. Na svetovnem prvenstvu bo proga drugačna. So spremembe velike?

Odkar sem dobil tekmo v Garmisch-Partenikrchnu, so spremenili tri četrtine proge. Podobna sta start in še en odsek, vsi ostali deli proge pa so spremenjeni. Sedanja proga s klasičnim Garmischem nima več veliko zveze. S tem se ne bom obremenjeval. Če si v formi, lahko dobre rezultate dosežeš na kateri koli progi na svetu.

Kaj bi vam več pomenilo - kolajna v skupnem seštevku svetovnega pokala smuka ali na svetovnem prvenstvu?

Če gledamo po športni plati, je največji dosežek kristalni globus v svetovnem pokalu. Če dobiš globus, to pomeni, da si bil dober skozi vso sezono, medtem ko imata na velikih tekmah lahko pomembno vlogo tudi sreča oziroma smola. Se pa ne bi pritoževal, če bi osvojil katero koli od obeh lovorik.