46-letnemu Fincu so nemški kirurgi za očesno retino vstavili eksperimentalni čip, poskus se je izkazal za uspešnega tako pri njem kot tudi pri nekaterih drugih pacientih. S pomočjo čipa lahko pacient zaznava predmete s svojimi očmi, za razliko od konkurenčnega projekta, ki uporablja zunanjo kamero.

Podrobnosti o projektu so objavljene v publikaciji Proceedings. Čip je profesor Eberhart Zrenner z nemške univerze v Tübingenu skupaj s sodelavci z zasebnega podjetja Retina Implant AG prvotno testiral na enajstih ljudeh.

Nekateri sprememb po vsaditvi niso zaznali, saj je njihovo stanje že preveč napredovalo, da bi vsadek lahko izboljšal njihov vid, vendar pa je večina lahko zaznavala svetle predmete, je Zrenner povedal za BBC.

Najboljše rezultate so znanstveniki dosegli pri Fincu Miikki Terhu, ki je lahko zaznaval jedilni pribor in skodelico na mizi, uro in zapis svojega imena, ki je bilo namerno narobe črkovano. Kmalu je opazil, da je ime črkovano na enak način kot pri finskem dirkaču pri Formuli ena, Hakkinnenu.

„Tri ali štiri dni po vsaditvi, ko se je vse zacelilo, sem opazil aktivnost,“ je Terho povedal za BBC. „Takoj za tem sem, kadar je svetloba zadela moje oko, lahko videl prebliske, nekaj aktivnosti, ki jih prej nisem. Potem se je dan za dnem, ko smo začeli vaditi, moj vid izboljševal in izboljševal.“

Prototip čipa so Terhu sicer zdaj odstranili, vendar so mu obljubili, da bo kmalu dobil nadgrajeno različico. Terho meni, da bi lahko resnično spremenilo njegovo življenje.