Predzadnja postaja sezone je najboljše motocikliste pripeljala na Portugalsko. Čeprav je na vrhu že vse odločeno, Lorenzo je že pred koncem sezone postal prvak, mladega Španca še ni minila volja do zmagovanja. V Estorilu se je osmič v sezoni povzpel na najvišjo stopničko.

Dirkači so imeli na Portugalskem precej težav z vremenom. Že v petek jih je na prostih treningih oviral dež, ta pa je bil v soboto tako močan, da so morali prireditelji odpovedati kvalifikacije. Startna mesta so tako določili na osnovi kombiniranih časov prostih treningov, s prvega mesta pa je dirko začel Lorenzo.

Španec je v prvi polovici dirke gledal v hrbet Valentinu Rossiju. Odločilni trenutek je bil v 17. krogu, ko je Španec moštvenega sotekmovalca ujel in prehitel, nato pa se je le še oddaljeval. V cilju je imel več kot osem sekund naskoka. Rossi je bil sam na drugem mestu, saj je Andrea Dovizioso zaostal že 18 sekund, zato pa je bil bolj zanimiv boj za zadnjo stopničko. Poleg Italijana se je zanjo boril še Marco Simoncelli, ki pa je bil nazadnje prekratek za pol sekunde. Tudi peti Nicky Hayden ni bil daleč od odra za zmagovalce. Po treh dirkah premora zaradi padca in zloma ključnice se je v karavano vrnil Dani Pedrosa in si privozil osmo mesto.

"Dirka je bila težka, saj ves konec tedna skoraj nismo videli suhega asfalta. Na začetku se mi je zdelo, da je Rossi tokrat nepremagljiv, a mi je le uspelo, da sem ga dohitel in premagal," je dejal svetovni prvak, Rossi pa je priznal, da je bil mlajši tekmec v ekipi tokrat boljši: "V prvih krogih mi je šlo zelo dobro. A ko se je proga sušila, je bil Jorge vse boljši in nisem mogel preprečiti prehitevanja."

Zadnja dirka sezone bo preizkušnja za VN Valencie čez teden dni, ki bo tudi odgovorila na vprašanje o letošnjem podprvaku: za zdaj je v boljšem položaju Pedrosa z 236 točkami, Rossi jih ima 217.

V razredu moto2 zmagal Stefan Bradl, dirka do 125ccm pripadla Marcu Marquezu

V razredu moto2, kjer je svetovni prvak prav tako že znan - Toni Elias je prvi z naslovom v novi kategoriji - je šla zmaga iz Estorila v Nemčijo. Stefan Bradl si je privozil prvo zmago v tej konkurenci, drugi je bil Italijan Alex Baldolini, tretji pa Alex de Angelis iz San Marina.

Najšibkejši razred je postregel s pravo dramo s srečnim koncem za Marca Marqueza. Dirko so po 16 krogih zaradi dežja prekinili, pred nadaljevanjem pa je Marquez padel in ni mogel priti pravočasno na svoje startno mesto, tako da je začel iz ozadja. Kljub temu je odločno napadal in do konca devetih krogov ujel vodilnega Nicolasa Terola. Rojaka sta se nekajkrat zamenjala v vodstvu, čez ciljno črto pa je s pičlimi 15 stotinkami prednosti prvi zapeljal Marquez. Tretji je bil Britanec Bradley Smith. Skupno ima zdaj Marquez pred zadnjo dirko 297 točk, v igri za naslov prvaka pa je le še Terol z 280.