Optimizem veje z osredotočanja na male delčke mozaika. "Mene bi na prvi tekmi presenetilo le to, da zmagam. Lani sem bila v Beitostolnu šele devetnajsta..." je pripomnila včeraj, medtem ko se je spremljevalni del reprezentance že pripravljal za današnji odhod z osebnimi vozili v finski Muonio. Petra jim bo sledila z letalom v soboto. Po drugi plati so Vladimir Korolkevič, trener kar šesterice deklet - Vesne Fabjan, Katje Višnar, Barbare Jezeršek, Anje Eržen, Alenke Čebašek in Mirjam Soklič Cossettini - ki jih bo poslal na trening na Norveško, ter serviserji Miha Plahutnik, Stefan Lichon in fizioterapevt Jaro Gajdoš, zelo pomembni v pravljični zgodbi slovenskega smučarskega teka, še vedno v fazi podpisovanja pogodb, čeprav zima že gleda s hribov, biatlonci pa na Rudnem polju že trenirajo na naravnem snegu.

"Če hitro pomislim, mi poleg dopusta manjka le še globus," se je "lady drama" dobro razpoložena razgovorila tudi včeraj. "Zmago v skupnem seštevku bomo poskušali osvojiti, ne morem pa ga napovedati. Na tak način se lahko zgodi. Če bo šlo na poti proti tej oddaljeni veliki zvezdi kaj narobe, še vedno ostane lov na naslov svetovne prvakinje. A za razmišljanje o takih stvareh bo še dovolj časa kot tudi o nadaljevanju kariere po koncu te sezone. Zagotovo sedaj o tem ne razmišljam. Petnajst deklet, ki bodo tekmice na vseh tekmah, pa takoj naštejem tudi v spanju," je bila iskriva Majdičeva, ki ji je Hudač v vadbo letos vključil tudi akrobatiko na trampolinu.

Predvidoma bo pred švedskim Gallivarejem (20. november) za ogrevanje in potrjevanje izredne visoke ravni samozavesti ob Hudačevem trdnem prepričanju o visokem nivoju nastopila na dveh tekmah FIS. Cvet Volodjinih deklet bo zadnje priprave opravil na Norveškem, kjer imajo po zaslugi Katjinega Ola Hattestada dobre podatke o razmerah v Susjoenu. "Dober občutek bi rada čim prej prenesla na tekme. Šele trening na snegu na normalni nadmorski višini bo dal natančnejše občutke, kako sem napredovala. Malce nervoze pred prvo tekmo FIS v Beitostolnu zagotovo bo," pravi Vesna Fabjan, ki visokih ciljev tudi ne skriva. Ena zmaga v sezoni bi bila le minimum. "Želim čim višje tudi v skupnem seštevku sprinta. Tudi na razdalji na deset kilometrov želim med trideset. Če sodim napredek vzdržljivosti po treningu s cestnim kolesom proti Jamniku, se peljem precej hitreje. Vzdržljivost je seveda še kako pomembna v velikih finalih sprinta. Februarja na Holmenkollnu bo zame tekma zime," pravi Besničanka. "Želim vsak sprint vsaj v polfinale, v klasiki in drsalno," je visokoleteče želje navrgla še Katja Višnar, ki ji sledijo tudi Jezerškova (17. v Vancouvru), Čebaškova in Erženova. O takih realnih željah pred leti tekači(ce) niso mogli niti sanjati. Prav zaradi ambicioznosti deklet in tudi medsebojne simbioze se morajo funkcionarji še kako zavedati, kako pomembno je vodenje, trener pa je vendarle ključen.