Prodaja je del nove Shellove strategije o rafinerijski dejavnosti in distribuciji naftnih derivatov. Družba se bo namreč osredotočila na večje rafinerije, kot sta v teksaškem mestu Port Arthur v ZDA in nizozemskem Amsterdamu, medtem ko se bo manjšim, kot je v Göteborgu, odpovedala - po načrtih se bo rafinerijsko dejavnost zmanjšala za 15 odstotkov.

Shell je v začetku septembra napovedal, da je v eksluzivnih pogovorih z družbo St1 Keele; Keele je namreč večinski lastnik družbe St1, lastnice mreže bencinskih servisov na Finskem, Švedskem, Norveškem in Poljskem.

"Vsi bencinski servisi, skupaj s transportom, bodo na Švedskem in Finskem skladno z licenco ohranili Shellovo ime," so ob tem zapisali v Shellu.

Keele bo skladno z dogovorom od Shella prevzel 340 bencinskih servisov in rafinerijo na Švedskem, 225 bencinskih servisov na Finskem ter transportno dejavnost v obeh državah. Posel morajo sicer še odobriti regulatorji konkurence.

Predsednik upravnega odbora St1 Mika Anttonen je za AFP pojasnil, da želijo s povečanjem mreže bencinskih servisov povečati dobičkonosnost, saj je prodaja na Finskem in Švedskem premajhna. Z nakupom Shellovih bencinskih servisov bodo njihovo število skoraj podvojili, in sicer z okoli 650 na več kot 1200.