Mnogi strokovnjaki tako verjamejo, da se v svetu trenutno soočamo s „šestim množičnim izumrtjem“, kmalu pa bo izumrlo še več rastlinskih in živalskih vrst kot je pred 65 milijoni let izumrlo dinozavrov.

Poročilo je v javnost prišlo ravno v času, ko se vladni predstavniki ZN na Japonskem pogovarjajo o morebitnih rešitvah za globalno grožnjo rastlinskim in živalskim vrstam. Na „Rdečem seznamu“, ki predstavlja najbolj ogrožene živalske vrste na svetu, se je znašlo kar 25 tisoč vrst živali. Okoli 20 odstotkov vretenčarjev na svetu je ogroženih – vključujoč 25 odstotkov vseh sesalcev, 13 odstotkov ptic, 22 odstotkov plazilcev in 41 odstotkov dvoživk.

Med najbolj ogroženimi vrstami na svetu so ikonični polarni medved, panda in pa iberski ris, pa tudi tasmanski vrag (tega je dodatno prizadela še razširitev rakavih obolenj), pa kaspijski tjulenj in azijska ribiška tigrasta mačka.

V poročilu, pri katerem je sodelovalo 174 znanstvenikov, ugotavljajo, da je v povprečju 52 vrst sesalcev, ptic in dvoživk vsako leto korak bližje izumrtju – saj se vsako leto posebej znajdejo višje na seznamu ogroženosti. Eden vodilnih ekologov na svetu, profesor Edward O. Wilson, opozarja: „Načeta je hrbtenica biotske raznovrstnosti. Majhen korak na lestvici 'Rdečega seznama' je pravzaprav velik skok proti izumrtju neke vrste. A to je le majhen del ogromne izgube, ki jo občutimo na globalni ravni.“

In kdo je kriv za večino tega? Seveda človekov poseg v naravo. V Jugovzhodni Aziji večino živalskih vrst izgubljajo zaradi razširitve kmetijstva, požigov gozdov in prevelikega lova nanje. Živali pa so ogrožene tudi zaradi invazije tujih živalskih vrst, ki se v njihovo okolje preselijo iz drugih držav.