GLASBA

Ljubljana

Mladi mladim

Skladateljski večer. Na sporedu bodo dela mladih skladateljev Anžeta Rozmana in Petre Strahovnik. Anže Rozman: Preludij št. 2 (Katja Činč, klavir). Fantazija nrvežnosti (Maja Gombač, klavir). Pripoved Gozdne nimfe (Kaja Lešnjak, flavta, Tadeja Mesarič, klavir). Tango za dve violini (Matej Haas in Nejc Avbelj, violina). Barkarola za Barcarolo (Klavirski trio Barcarola: Lucija Krišelj, violina, Zrinka Vlašič, violončelo, Maja Gombač, klavir). Pripoved porednega cigančka (Blaž Šparovec, klarinet, Andreja Markun, klavir). Petra Strahovnik: Solos en la galaxia… (Tjaša Bizjak,violina). Shock za tolkala, elektroniko in video (Eva Zavšek, tolkala, Grega Gobec, video). Panisteriah za sopran in večji ansambel (dirigent Aleksandar Spasić, Teja Saksida, sopran, Tjaša Bizjak, violina, Uroš Bičanin, 2. violina, Rok Hrvatin, viola, Zoran Bičanin, violončelo, Blaž Šparovec, klarinet, Eva Zavšek, tolkala, Tjaša Šketako, klavir). V sodelovanju z Glasbeno mladino ljubljansko. Cankarjev dom. Klub CD. Ob 19.30.

Pesniški kabareti: Erika Vouk, Boštjan Narat

Večer poezije Erike Vouk iz njene zadnje pesniške zbirke Rubin z glasbeno spremljavo in kantavtorskimi pesmimi Boštjana Narata. Erika Vouk je ena najboljših slovenskih pesnic in prevajalk. Za svoje literarno delo je leta 1997 prejela Glazerjevo listino, nagrado mesta Maribor za kulturne dosežke. Ima bogat pesniški opus, ki ga sestavlja sedem pesniških zbirk: Bela Evridika (DZS, 1984), Anima (DZS, 1990), Belo drevo (Založba Obzorja, 2000), Opis slike (Litera, 2002), Album (Mladinska knjiga, 2003), Valovanje (Litera, 2004) in Rubin (Založba Pivec, 2008). Pri Založbi Pivec je leta 2007 izšel tudi izbor pesmi Z zamahom ptice neka roka slika. Boštjan Narat, filozof in glasbenik, vodja skupine Katalena ter avtor in izvajalec scenske glasbe, je letos izdal svoj solo prvenec, album z naslovom "Strah je odveč". Z njim sicer že precej uveljavljeni glasbenik vstopa v naš glasbeni prostor ne samo kot kitarist in avtor besedil ter muzike, ampak tudi kot pevec in kantavtor. Vstop prost. KUD Franceta Prešerna. Ob 21. uri.

Mi2

Koncert. Uspešnice in seveda tudi tiste skladbe, ki so jih zvesti poslušalci skupine Mi2 spoznali v 15 letih njihovega delovanja, sestavljajo program prve samostojne koncertne turneje, ki so jo glasbeniki Mi2 poimenovali 15 črtic. Cvetličarna. Ob 20.30.

Terrence Parker

Klubski večer. V sklopu turneje ob 30. obletnici delovanja prihaja v Ljubljano legenda detroitske house scene, rokohitrc s filigranskim občutkom za žmohtni groove in polno skledo funka Terrence Parker. Na glavnem odru bodo nastopili Terrence Parker (Detroit, ZDA), Dulash Der DJ (Gumitwist, Scienceofuse) in Tha Disko Don (Gumitwist, Scienceofuse), na malem odru pa Borka (Good Foot, Code.ep), Woo-D (Good Foot, Code.ep) in Bayo (Zeleno sonce). Video Fšk. Klub K4. Ob 22. uri.

Maribor

Vanilla Riot

Koncert. Vanilla Riot je mednarodna zasedba goriškega saksofonista Boštjana Simona. Njihov zvok označuje brezmejna zvočna paleta, ki uporablja naravo elektro-akustičnih zvočnih transformacij in manipulacij, osnovni koncept pa je predvsem brisanje meja med vidnim in slišnim, šok improvizacija v omejenih registrih in časovnih okvirih ter ustvarjanje iluzoričnih prostorskih (vidno/slišnih) krajin. Zasedbo sestavljajo Boštjan Simon (klarinet/elektronika), Onno Govaert (bobni) in Stephen Meidell (bariton kitara/elektronika). KC Pekarna Maribor. Dvorana Gustaf. Ob 21. uri.

Marko banda

Koncert. Marko banda je na današnji etno sceni na Slovenskem pomemben dejavnik, saj gre za eno redkih etno glasbenih skupin pri nas, ki načrtno goji čisto glasbeno izročilo svojega kraja, torej muziko, ki ni vezana na konkretnega avtorja, temveč predstavlja obdelano in prirejeno glasbo tako imenovanega ljudskega repertoarja. Zasedbo sestavljajo Andi Sobočan (cimbale), Boštjan Rous (klarinet, vokal), Miha Kavaš (violina), Slavek Petek (kontrabas, vokal), Željko Ritlop (klarinet, vokal) in Tomaž Rauh (viola). Klub KGB. Ob 21. uri.

Big John Bates & The Voodoo Dollz

Koncert. Kanadska rockabilly atrakcija Big John Bates & The Voodoo Dollz navdušujejo s svojim visokooktanskim rockabillyjem in z vročim odrskim šovom kontrabasistke ter dveh umetnic burleske. ŠTUK Maribor. Ob 21. uri.

ODER

Ljubljana

Ulrike Syha: Zasebno življenje

Prevajalka Mojca Kranjc. Režiserka Ivana Djilas. Dramaturginja Darja Dominkuš. Scenograf Branko Hojnik. Kostumografka Jelena Proković. Avtor glasbe Boštjan Gombač. Nastopajo Uroš Fürst, Barbara Cerar, Branko Šturbej, Saša Tabaković, Andrej Nahtigal, Nina Valič. Zgodba, ki jo pripoveduje Ulrike Syha, je zgodba o približevanju dveh zadržanih individualistov (in tudi avtoričina diskretnost gre tako daleč, da šele nekje na polovici igre izvemo, kako jima je pravzaprav ime). Devet prizorov, prepletenih s kratkimi epizodami, flashbacki, neposrednimi nagovori občinstva in duhovitimi komentarji, je devet ključnih postaj v oblikovanju njunega odnosa. SNG Drama Ljubljana. Mala drama. Ob 20. uri.

William Shakespeare: Romeo in Julija

Prevajalec Oton Župančič. Režiser in scenograf Diego de Brea. Dramaturginja Petra Pogorevc. Kostumograf Leo Kulaš. Lektorica Maja Cerar. Nastopajo Nika Rozman k. g., Matej Puc, Jure Henigman, Domen Valič, Jaka Lah, Bernarda Oman, Milan Štefe, Tanja Dimitrievska, Jožef Ropoša, Boris Kerč, Lotos Vincenc Šparovec. Shakespeare je prepletel osnovno zgodbo s stranskimi motivi ter vnesel v igro tudi komične elemente, ki še povečajo in poudarijo njene tragične razsežnosti. Tragedija Romeo in Julija spada med najpogosteje uprizarjana Shakespearova dela v gledališču, doživela pa je tudi vrsto priredb za film, muzikal, opero in balet. MGL. Ob 19.30.

Maja Pelević: Pomarančna koža

Prevajalka Teja Kleč. Režiserka Ivana Djilas. Dramaturginja Eva Mahkovic. Scenograf Branko Hojnik. Kostumografka Jelena Proković. Avtor glasbe Boštjan Gombač. Nastopajo Mojca Funkl, Judita Zidar, Mirjam Korbar Žlajpah, Primož Ekart k. g.. Mala scena MGL. Ob 20. uri.

Miha Erman: Soba brez odmeva

Zvočno-telesni performans. Avtor Miha Erman. Sodelavka za audio-vizualne medije Melita Zajc. Performerja Primož Bezjak, Bor Pungerčič. Oblikovanje zvoka, glasba Miha Erman, Miha Jaramaz. Multimedia in tehnologija Jasmin Talundžić. Kostumografija Aleksandra Brlan. Produkcija Muzeum Ljubljana. Soprodukcija ZVVIKS. Uprizoritev raziskuje in opredeljuje "potelešanje" kot proces popolnega izbrisa identitete. Zvočno-telesni performativ služi izrisu kože in tega, kar je pod njo. Anechoic chamber je prostor stopitve s telesnim, prostor, kjer ni Drugega: rezultira v izločeno, nesocialno in golo telo. Je soba brez odmeva, prostor odstranitve komunikacije, v njej je subjekt (oseba) objektiviziran do skrajnosti sreča se z lastno materijo in njeno funkcijo. Vrne se v svojo organsko bit, brez možnosti soočenja z okoljem. Anechoic chamber je vsebino odvzemajoča struktura. Praviloma človek ne zdrži dolgo v njej. Simptomi so neracionalen strah, panika in močna negotovost. Performans se na eksperimentalni način ukvarja z iskanjem mogočih interpretacij izkušenj in stanj. SMEEL. Ob 20. uri.

David Zambrano: Improvizacije Davida Zambrana (solo)

Plesna predstava. Nastopa David Zambrano. Solo Davida Zambrana, venezuelsko-nizozemskega performerja in inovativnega koreografa, je posebej prilagojen prostoru in lokaciji ter poteka v spontanem dialogu med njegovim telesom in prostorom. Brez posebnih učinkov. Le glasba, prostor, lokacija, občinstvo in ples, surovi ples. Zambrano, že več kot 30 let eden ključnih ustvarjalcev v mednarodni plesni skupnosti, živi in dela v Amsterdamu ter uči in nastopa v tujini. Deloval je v 50 državah in na seminarjih poučeval več kot 38.000 študentov ter nastopal na stotinah prizorišč po svetu. Je ambasador in vezni člen onkraj številnih meja, ki v svojih projektih združuje umetnike z vsega sveta. Kot pedagog in koreograf je med drugim razvil poznani tehniki flying low (temelji na tvorjenju gibalnih kompozicij) in passing through (ustvarjanje spontane kompozicije). Velika dvorana Španskih borcev. Ob 20. uri.

Vlado G. Repnik: Luftballett

Samodejna predstava. Luftballett je samodejna umetnost 21. stoletja. Milo in koža, ki močno, s krhkostjo 57 svetlobnih teles, presegata nemoč avantgarde. Je vulgarni avtomat in najnežnejša, vizionarska umetniška prevara. Trenutek tišine, ki prav zaradi površnosti in enostavnosti trenutka fascinira s privilegiranim pogledom v tesnobno območje svetlobe. Kino Šiška. Katedrala. Ob 20. uri.

RAZSTAVE

Ljubljana

Alvar Aalto: Brezčasna izraznost

Na razstavi, ki je na ogled v okviru spremljevalnega programa bienala industrijskega oblikovanja BIO 22, so predstavljene enodružinske hiše in notranja oprema slovitega finskega arhitekta in oblikovalca Alvarja Aalta (18981976). Na ogled so arhitektovo pohištvo, steklene posode, tekstilije, fotografije, arhitekturne skice in makete. Predstavljena je tudi notranjost Ville Mairea, znamenite Aaltove eksperimentalne hiše, ki jo je kot zasebno bivališče in hkrati gostišče zasnoval v letih 1938 in 1939. Na spremljevalni razstavi Aalto in Slovenci pa se predstavlja slovensko sedežno pohištvo, ki je v obdobju med svetovnima vojnama nastajalo pod vplivom Aaltovih del. Na ogled do konca leta. Narodni muzej Slovenije Metelkova.

DRUGI DOGODKI

Ljubljana

Mesta, ljudje in razvoj: med izumrtjem naroda in obljubljeno deželo

Pogovor v okviru mesečnih forumov Divje misli. Zakaj Ljubljana potrebuje priseljence, bo utemeljil profesor in podžupan mesta Ljubljane Janez Koželj, arhitekt. Česa nas učijo demografski trendi, bo pojasnila profesorica dr. Duška Knežević Hočevar, demografska antropologinja. Dr. Mirjam Milharčič Hladnik, profesorica in kulturologinja, pa bo vodila pogovor skozi zgodbe o mestih, v katerih je živela, in o ljudeh, ki jih je tam srečevala. Velika sejna soba ministrstva za kulturo. Ob 17. uri.

Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša: Podpis

Okrogla miza. Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša v novi izdaji z naslovom Podpis prvič posegajo na vprašanje politike slike. Predstavljajo devet slikarskih triptihov, ki jih je po naročilu v močnih pastoznih nanosih naslikal Viktor Bernik, in razkrivajo kompleksnost družbenih označevalcev, ki spremljajo identifikacijski kodeks v umetnosti in družbi. Ob izidu knjige se bosta pogovoru pridružila dr. Petja Grafenauer, ki je za publikacijo prispevala besedilo "Poetika in politika signature", v katerem razkriva zgodovino in družbeni pomen avtorstva umetniških del, ter dr. Lev Kreft, ki bo projekt Podpis umestil v širši družbenopolitični kontekst. Pogovor ob izdaji knjige bo namenjen tudi obravnavi nelagodja, ki spremlja gesto preimenovanja, ki se izmika umestitvam v obstoječe umetniške forme, o čemer je v knjigi pisal tudi Miško Šuvaković v tekstu z naslovom "Kriza vpisa/podpisa". Pogovor bo moderirala Ida Hiršenfelder. Mednarodni grafični likovni center. Ob 18. uri.

Doktrina šoka

Dokumentarni film. Režija Michael Winterbottom in Mat Whitecross (Velika Britanija, 2009). Dokumentarna različica istoimenske knjižne uspešnice Naomi Klein poudarja glavne vidike avtoričine študije, ki problematizira porast "kapitalizma katastrofe", ekonomske teorije Miltona Friedmana oziroma tako imenovanih Chicago Boys, ki je promovirala prosti trg za vsako ceno, po potrebi tudi z izdatno vojaško asistenco Cie in ZDA. Kinodvor. Ob 19.15 in 21.15.

Panika na vasi

Animirani film. Režija Stéphane Aubier, Vincent Patar (Francija/Belgija, 2009). Film, ustvarjen v tehniki stop-motion animacije, je galska verzija Monty Pythona, ki korenini v istoimenski belgijski kultni televizijski seriji. Kinodvor. Ob 20.30.

OTROŠKI KOT

Ljubljana

Brata Grimm: Trnuljčica

Lutkovna predstava za otroke. Po pravljici bratov Grimm priredila Katarína Aulitisová. Prevod Darja Pivk, Jelena Sitar. Režija Katarína Aulitisová, ¼ubomír Piktor. Likovna zasnova Jan Kocman. Glasba Jiøí Vyšohlíd. Korepeticije Joži Šalej. Asistent glasbenika Izidor Kozelj. Nastopajo Asja Kahrimanović, Miha Arh, Sonja Kononenko in Iztok Jereb. Predstava traja 45 minut in je primerna za otroke od četrtega leta starosti. Veliki oder LGL. Ob 17. uri.

Max v zadregi

Film. Režija Lotte Svendsen (Danska, 2008). So odrasli res otroci, ki se jim je zmešalo? Kinobalon predstavlja duhovit in zabaven film o tegobah odraščanja na prehodu iz otroštva v najstništvo. Film je primeren za otroke od devetega leta starosti. Kinodvor. Ob 10. in 17. uri.

Počitniška delavnica: Maksimalno narisani

Maxa v zadrego spravlja mama, pa tudi sošolka in prijatelji. Tudi obiskovalci delavnice si bodo zamislili družinski prizor in ga narisali. Le da njihova družina ne bo navadna, temveč izmišljena živalska družina. Delavnico bo vodila Severa Gjurin (Atelje 2050/Kreativna šola). Udeležba na delavnicah je brezplačna, ker pa je število mest omejeno, je potrebna prijava na kinobalon@kinodvor.org. Kinodvor. Ob 12. uri.

Skrivnost iz Kellsa

Animirani film. Režija Tomm Moore, Nora Twomey (Irska, Francija, Belgija, 2009). Vizualno bogata risana animacija pripoveduje o Irski v zgodnjem srednjem veku in o nastanku enega najlepših in najbolje ohranjenih zgodovinskih rokopisov, Knjige iz Kellsa. Film ima slovenske podnapise, traja 75 minut in je primeren za otroke od osmega leta starosti. Kinodvor. Ob 19. uri.