Člani so imeli pred seboj osem novih športov ali disciplin, ki naj bi olimpijske igre približale mladim in katere bi lahko premiero doživele že v Rusiji. Konkretnih odločitev člani niso sprejeli, razen tega, da so ekipni tekmi v alpskem smučanju dokončno zaprli vrata na olimpijske igre.

Preostalih sedem športov oziroma disciplin bodo dali v prihodnjem letu pod drobnogled in se o njih odločali na naslednjem kongresu. Največ govora je bilo okoli ženskih smučarskih skokov, ki jih je Mok zavrnil že za Vancouver 2010. Tudi tokrat ni sprejel končne odločitve, temveč je predsedniku Jacquesu Roggeju naročil naj si ogleda svetovno prvenstvo v smučarskih skokih za ženske naslednje leto v Oslu in nato sam sprejme odločitev o uvrstitvi discipline v olimpijski program. Glavni pomislek Mok je, da se s tem športom ukvarja premajhna baza deklet.

Odločitev je sprožila mešane reakcije. Zmagovalka prvega svetovnega prvenstva Američanka Lindsey Van je povedala, da čuti naklonjenost delegatov novemu športu ter da še naprej razmišlja pozitivno. "Za nas se ni nič spremenilo. Še naprej bomo trdo trenirale in se pripravljale na olimpijske igre," je dodala Američanka. Veliko bolj razočarana je bila Nemka Ulrika Grässler, ki je na SP osvojila srebro. "Žalostna sem, saj bom morala čakati še vsaj pol leta. A ne samo to, hkrati bomo morala dekleta dokazati, da znamo skakati."

Poleg ženskih smučarskih skokov - le skoki in nordijska kombinacija sta športa rezervirana samo za moške - bodo pod drobnogledom še nekateri akrobatski športi na snegu, predvsem na smučkah, in mešana biatlonska štafeta ter ekipne tekme v umetnostnem drsanju ter sankanju.

Smučarski kros, ki je bil v spored Vancouvra uvrščen poskusno, bo ostal v programu iger, hkrati pa želi Mok na seznam uvrstiti še nekaj podobnih disciplin. Smučarsko preizkušnjo podobno krosu, le da se tekmovalci po progi spuščajo posamezno in na njej zbirajo točke za različne trike in akrobacije. Med nove discipline želi Mok uvrstiti tudi nastop v snežnem žlebu za smučarje.

Mok razmišlja o zimskih OI v pri nas poletnem času

Člani Mednarodnega olimpijskega komiteja so na zasedanju v Acapulcu razpravljali tudi o izvedbi poletnih olimpijskih iger izven dosedanjih zakonskih datumov (od 15. julija do 31. avgusta) ter izrazili željo po gradnji večnamenskega športnega centra na po potresu obubožanem Haitiju.

Propozicije Mok določajo, da morajo poletne olimpijske igre potekati od sredine julija do konca avgusta, ker pa so se med kandidati za igre 2016 in 2020 pojavile tudi države Bližnjega vzhoda Mok razmišlja o spremembi tega pravila. Predstavniki Dohe, ki so vložili kandidaturo za OI 2016, so namreč želeli igre izpeljati v oktobru, da bi se izognili poletni hudi vročini. Ker tega pravila Mok ne dovoljujejo, je Doha avtomatično izpadla iz konkurence Chicaga, Madrida, Tokia in kasnejšega zmagovalca Ria de Janeira. Nova težava za Mok se je pojavila pri OI 2020, saj se je med kandidate prijavil Dubaj.

Izvršni odbor Mok bo zdaj preučil nove predloge in odločitev sprejel na naslednjem letnem kongresu. Razmislil bo tudi o možnosti, da bi zimske olimpijske igre pripravila država iz južne zemeljske poloble.

Hkrati so delegati podprli zamisel o gradnji večnamenskega športnega centra na Haitiju, kjer je v potresu januarja letos umrlo okoli 300.000 prebivalcev. Kompleks naj bi bil podoben tistemu iz Zambije, ki ga je Mok prav tako zgradil na lastne stroške. Stal je približno 10 milijonov dolarjev, v njem pa je prostora za več kot 1000 športnic in športnikov, ki lahko vadijo 21 različnih športov.