Kot predvideva poziv, bodo z zainteresiranimi ponudniki ob upoštevanju zakona o stvarnem premoženju države, pokrajin in občin opravili pogajanja o ceni v roku enega meseca po izteku roka za prijavo. Omenjeni zakon sicer dovoljuje, da se lahko z morebitnimi interesenti za dolgoročni 30-letni najem letališča pogajajo o znižanju izklicne vrednosti najemnine do 30 odstotkov za nepremično premoženje in do 50 odstotkov za premično premoženje države.

Sicer pa morajo zainteresirani ponudniki najmanj teden dni pred začetkom pogajanj dostaviti dokazila o izpolnjevanju pogojev iz javnega zbiranja ponudb. Bančna garancija ni pogoj za prijavo in sodelovanje pri pogajanjih, bo pa obvezna za izbranega ponudnika.

Na razpis se v dveh dosedanjih poskusih ni prijavil noben morebitni interesent, niti dosedanji najemnik letališke infrastrukture, družba Aerodrom Maribor v lasti Preventa Globala v stečaju. Direktor družbe Matjaž Sonc je že ob prvem razpisu pojasnil, da se na razpis niso prijavili, ker so bili razpisni pogoji zanje nezanimivi.

Z omenjenim podjetjem, ki je sicer tudi lastnik dela nepremičnin na letališču, je ministrstvo podaljšalo koncesijsko pogodbo do konca letošnjega leta, vprašanje pa je, če bodo na to znova pristali pod sedanjimi pogoji. Vendar na prometnem ministrstvu za zdaj o tem na glas ne želijo razmišljati, saj imajo po njihovem mnenju še vedno vse možnosti, da postopek speljejo do konca leta.