Zakaj ste se odločili za vrnitev?

Spet sem dobil željo po tekmovanju in adrenalinu na velikih tekmah. Veliko vlogo je odigralo evropsko prvenstvo, ki sem ga spremljal prek televizije. Takrat sem znova dobil veselje. Ko sem spet začel malo "migati", se je želja okrepila.

Ste do odločitve prišli sami ali vam je kdo pomagal?

Velike odločitve vedno sprejemam sam in sem tudi to. Tako je najbolje, saj je prav, da posledice nosim sam.

Kako intenzivno ste vzdrževali telesno pripravljenost?

Še veliko bo treba delati. S športom sem se v času premora ukvarjal bolj rekreativno. Vzdrževal sem osnovno telesno pripravljenost, kar je še daleč od vrhunskega. Od časa do časa sem šel malo metat kladivo, hodil sem v fitnes, igranje tenisa pa mi je služilo kot dopolnilo. Ne bom pretiraval, ampak bom v formo skušal priti postopoma.

Kakšne cilje ste si zadali?

Najbolj pomemben bo projekt olimpijskih iger. Vsega ostalega ne bi napovedoval. Naslednja sezona bo kmalu pred vrati. Bo predolimpijska. Služila mi bo za pripravo na olimpijske igre, kjer želim biti konkurenčen za vrh.

Kdaj boste prvič spet tekmovali?

Najprej bom tekmoval v reprezentančnem dresu na evropskem pokalu, ki bo junija prihodnje leto.

Ste o tem, da se morda vrnete, resno razmišljali, ko ste se začasno poslovili od atletske kariere?

Takrat sem bil odločen, da neham, ampak so me prepričali, naj si vendarle pustim nekaj prostora za morebitno vrnitev, kar se je na koncu izkazalo za dobro. Nakopičilo se je veliko stvari. Takrat sem imel dovolj, sedaj imam znova veliko željo po tekmovanju.

Kakšno vlogo je tako pri prekinitvi kariere kot pri vrnitvi igral boj za status športnikov?

Nobene, niti ob prekinitvi niti ob vrnitvi. To spada v drugo, politično sfero in nima zveze s treningi.

Ali je bil vaš obisk premierja Boruta Pahorja in športnega ministra Igorja Lukšiča povezan z odločitvijo o vrnitvi na tekmovališča?

Ne. Želel sem si sestanek. V prejšnjem mandatu sem se obrnil na takratno vlado, sedaj sem se na sedanjo. Z državnim vrhom sem vedno dobro sodeloval.

So vam predstavniki vlade obljubili finančno pomoč?

Pogovarjali smo se o sponzorski pomoči. Prosil sem jih, če mi lahko, kolikor je v njihovi moči, skušajo najti kakšnega sponzorja.

Ste dobili kakršno koli zagotovilo?

Ne. Imajo omejitve, do katere lahko gredo. Imajo določene pristojnosti. Obljubili so mi, da mi bodo pomagali v tem okviru. Če mi bodo lahko pomagali, bo super, če ne, pa tudi ne bo nič narobe.

Je beseda nanesla tudi na status slovenskih športnikov in rento, o čemer ste v času pred prekinitvijo športne kariere precej govorili?

Ne. Te teme nismo načenjali. Lotevajo se je po drugi strani. Upam, da bodo bolj uspešni.

Po kateri strani?

Mislim, da to ureja Sindikat športnikov Slovenije (SPINS).

Ali bo trenerska ekipa ostala ista kot pred prekinitvijo kariere?

Nekaj zamenjav bo. Jedro ekipe bo enako.

Bo vaš trener spet Vlado Kevo?

To je ena od možnosti, druga je, da bo trener nekdo drug. Nisem se še odločil. Pogovori še potekajo.

Kdo je poleg Vlada Keva še v igri?

Sodelovala bo stara ekipa. Kakšne pristojnosti bo kdo imel, moram odločiti jaz.

Preden ste prekinili kariero, je bil eden od vaših ciljev svetovni rekord. Se boste spet podali v lov za najboljšo znamko na svetu?

Ta cilj je trenutno malo preveč oddaljen, ampak mogoče se pa podam v ta projekt. Bomo videli. Ravno zaradi svetovnega rekorda bom morda naredil korekcije v ekipi. Težko je kar koli napovedovati.

Ko ste prekinili kariero, niste navedli točnega razloga. Šlo naj bi za osebne zadeve. Je imelo kakršen koli vpliv tudi rojstvo hčerke?

Rojstvo hčerke ni imelo nobenega vpliva. Šlo je za osebne razloge, o katerih ne bi govoril. Sedaj je vse v redu in lahko rečem, da se tudi s tega vidika vračam neobremenjen.