Prav zadnji so na letošnji poletni tržnici naredili nekaj, kar so mnogi menili, da ni mogoče. Moštvo iz Floride je sprva v svoje vrste zvabilo zvezdnika Chrisa Bosha iz moštva Toronto Raptors, nekaj dni za tem pa jim je uspel še veliko večji met. Superzvezdnik LeBron James je v posebni enourni oddaji na ameriški športni televiziji ESPN, ki so jo poimenovali "The Decision" (odločitev, op. p.) in si jo je ogledalo okoli 14 milijonov gledalcev, sporočil, da se seli k vročici iz Miamija. Ob tem je prvakom iz leta 2006 uspelo v moštvu obdržati tudi Dwyana Wada in ameriški mediji so nemudoma začeli pisati o veliki trojici, ki bo v prihodnosti vladala najmočnejši košarkarski ligi na svetu. A še pred tem so morali vodilni ljudje kluba ob bok Wadu, Jamesu in Boshu postaviti devet igralcev, ki se bodo dobro vklopili v njihov sistem igre. Ravno tu naj bi po mnenju mnogih tičal ključ do uspeha Miamija in tudi tu vodilni niso razočarali. Sprva so pogodbi podaljšali z Udonisom Haslemom in Carlosom Arroyom, nato pa dodali še odlična strelca z ogromno izkušnjami Mika Millerja in Eddija Housa, pod košem pa veterana Juwana Howarda ter Zydrunasa Ilgauskasa. Če bo Miamiju že v prvi sezoni uspelo osvojiti naslov prvaka, bo pokazal čas. Glavno vprašanje je, kako se bodo trije veliki zvezdniki ujeli med seboj, poleg tega pa bodo veliko vlogo odigrale tudi poškodbe. Tako je Wade zaradi poškodbe mišice izpustil praktično vse tekme v pripravljalnem obdobju, a bo pripravljen za začetek sezone, Miller si je na treningu zlomil prst na roki in bo z igrišč odsoten vsaj do januarja (namesto njega je v moštvo prišel še en veteran Jerry Stackhouse), s poškodbo rame pa se je ukvarjal tudi LeBron James.

Križem rok niso sedeli pri glavnem konkurentu Miamija na vzhodu Boston Celtics, ki je v lanski sezoni šele v sedmi tekmi finala klonil proti prvakom LA Lakers. Keltom je uspelo v moštvu zadržati praktično vse igralce z lanske sezone, pod košem pa sta jih okrepila dva O'Neala. Jermaine in Shaquille. Predvsem zadnji želi pred odhodom v zasluženi pokoj osvojiti še kakšen šampionski prstan (v letih 2000, 2001 in 2002 je postal prvak z LA Lakers, leta 2006 pa z Miami Heat), a je več kot jasno, da ne gre več za igralca, ki bi lahko v moštvu nosil preveliko breme. Kljub temu so se ameriški novinarji na veliko razpisali, da je Shaq pred sezono glavni kandidat za najboljšega šestega igralca, a njega omenjena nagrada ne zanima: "Pred približno štirimi leti sem opustil misel, da bi osvojil še kakšno individualno nagrado. Zanima me le še glavna, ki jo dobi moštvo povsem na koncu sezone."

Na zahodu strokovnjaki že vnaprej v velikem finalu vidijo LA Lakers, zmagovalce zadnjih dveh sezon, ki naj bi bili glavni favoriti, da še tretjič zapored visoko v zrak dvignejo pokal Larryja O'Briena. Legendarnemu trenerju Philu Jacksonu je uspelo prepričati Shannona Browna, da ostane v mestu angelov, poleg tega pa je v polno zadel s tem, ko je v moštvo zvabil Matta Barnesa, Steva Blaka in veterana Thea Ratliffa. Največ bo seveda odvisno od prvega zvezdnika Kobeja Bryanta, ki je poleti odšel na operacijo desnega kolena, zato mu bo Jackson na začetku sezone namenil nekoliko manjšo minutažo: "Na prvih tekmah prav gotovo ne bo dobil veliko minut za igro. Na parket ga bom moral poslati takrat, ko bo to pomembno, da bo v omejenem času lahko kar največ vplival na igro."

Za razburjenje pred novo sezone je poskrbel tudi komisar lige NBA David Stern, ki je po pogovorih z lastniki klubov namignil, da si želi plače košarkarjev zmanjšati za tretjino. S tem naj bi privarčevali 750 milijonov dolarjev. Sternovi pogovori so del priprav na pogajanja za novo kolektivno pogodbo v ligi NBA. Sedanja se bo iztekla 30. junija naslednje leto, po končani sezoni 2010/2011. Vodstvo lige je sporočilo, da v tem trenutku igralci v ligi NBA za plače in bonuse dobijo na leto skupaj 2,1 milijarde dolarjev. Stern si želi, da bi to številko zmanjšali za 750 milijonov. Vodstvo tekmovanja je na sestanku tudi seznanilo klube, da lahko zaradi težjih gospodarskih razmer v prihajajoči sezoni pričakujejo približno 350 milijonov dolarjev izgube. Vse več indicev tako kaže, da se utegne ponoviti zgodba iz sezone 1998/1999, ko je zaradi zapletov z novo kolektivno pogodbo prišlo do "lockouta". V tisti sezoni je bilo nato odigranih le 50 tekem v rednem delu tekmovanja.

Barve Slovenije bodo tokrat v ligi NBA zastopali le trije igralci: Goran Dragić (Phoenix Suns), Beno Udrih (Sacramento Kings) ter Saša Vujačič (LA Lakers).