Kenijec iz menedžerskega tabora multinacionalke Adidas Evans Kipkosgei Ruto je kot zmagovalec lanskega maratona v Kölnu in Hannovru prišel v Ljubljano kot prvi favorit, vlogo z 2,10:17 pa je upravičil, čeprav iz prestola rekorderja proge Williama Biama (tokrat peti) ni izrinil. "Moj tek je bil zelo dober. Rezultat tudi. Uspel sem držati ritem in na koncu pospešiti. Čeprav sem v Ljubljano prišel zelo pozno, ker sem imel težave z pridobitvijo vize," je v cilju pripovedoval Ruto, ki bo odšel domov v Kenijo s čekom za 13.000 evrov. Šest sekund mu je odpihnilo vsaj dodatnih dvajset tisočakov.

Menedžer povabljenih maratoncev Borut Podgornik je sicer začrtal čas kar na 2,08:30. V prvem krogu (21 kilometrov) je s pomočjo "zajcev" še šlo na meji rekordne znamke, na tridesetki pa so že zaostajali za minuto, potem so pospešili. "Na tistih petih kilometrih med 30 in 35 kilometri sem nameril 14:51, prej 16:00. Očitno je med 20 in 25 kilometrom oviral nasprotni veter, v nasprotni smeri so potem leteli z vetrom. No, nič hudega, bodo pa organizatorji prihranili," je ozadje maratona razkril Podgornik. Za maratonke letos niso metali denarja za rekordne čase. Zmagovalko Etiopijko Tiruwork Mekkonen s povprečnim časom 2,37:16 so odpravili z 2500 evri, ona pa nas - z mimiko. Novinarji se bomo očitno morali učiti amharščino.

Mitja Kosovelj je v skladu z napovedmi tudi svoj šesti maraton v karieri tekel pod dvema urama in 25 minut. "V drugem krogu sem tekel sam, izgubil še oba sotekača Kastelica in Oblaka in kar pošteno je začelo pihati. Izgubil sem skoraj dve minuti. A ta maraton je zame kot nova velika izkušnja. Spoznavam, da imam zdaj trde noge, ker jeseni nimam dovolj kilometrov v nogah. Da bi bili bolj konkurenčni afriškim, pa bi moral padati sneg," je opisal Mitja Kosovelj, katerega čas v Ljubljani je slabši le od Kejžarjevega. Drugi slovenski maratonec Mario Vračič (2,32:09) se je v cilju jezil, ker smo s pisanjem v Dnevniku razkrili njegov tihi projekt "dve trideset". "Če ne bi pisali vse, kar pove trener Šalamun, bi tekel pod trideset," je bil razočaran. Kosovelj je bil šele enajsti Slovenec v Ljubljani pod zgornjo mejo.

Dober čas za anale je uspel tudi Neži Mravlje. Hči našega legendarnega ultramaratonca je bila blizu meje dve uri in 50 minut, ki ga je tekla le šesterica. "O takih stvareh pa res ne razmišljam. To je moj šesti maraton, najhitrejši do zdaj. Po dveh daljših avanturah v Logarsko dolino in na Spartatlonu, sem se šele pred tremi tedni odločila za pospešene priprave. Odtekla sem brez težav, v izvrstnem vzdušju, posebno okoli cilja. Kolega Lojze Primožič mi je bil v oporo v drugem krogu. Petsto evrov nagrade za najboljšo Slovenko pa mi nič ne pomeni. Ne tečem za denar, sem rekreativka," je bila gostobesedna Mravljetova, sicer fizioterapevtka v Domu upokojencev Preddvor.