Nagrajence za najboljšo predstavo, režijo, igralske in druge umetniške dosežke izbere strokovna žirija, ki jo letos sestavljajo publicistka Melita Forstnerič Hajnšek, dramaturg Thomas Irmer, umetnostna kritičarka Amelia Kraigher, dramaturginja Katarina Pejović in režiser Marko Peljhan.

Izbirali bodo med predstavami Cenci (Mestno gledališče ljubljansko) in Ko sem bil mrtev (SNG Drama Ljubljana) v režiji Diega de Bree, Amado mio režiserja Ivana Peternelja (Slovensko mladinsko gledališče in ŠKUC), Malomeščanska svadba v režiji Mateje Koležnik (Drama SNG Maribor), Zasebno življenje v režiji Ivane Djilas (SNG Drama Ljubljana).

V igri za nagrade so še predatve Manifest K. režiserja Sebastijana Horvata (E.P.I. Center in Kulturno-umetniško društvo MUKI), Od blizu v režiji Dina Mustafića (Drama SNG Maribor), Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! Oliverja Frljića (Slovensko mladinsko gledališče), Žabe režiserja Jerneja Lorencija (Mestno gledališče Ptuj), Pogovori, samogovori v režiji Jaše Jamnika (SNG Nova Gorica), Platonov v režiji Vita Tauferja (SNG Drama Ljubljana) in Persona v režiji Janeza Pipana (Mini teater Ljubljana).

Letošnji že 45. vseslovenski gledališki festival je bil po vsebini najbogatejši doslej. Še vedno je bil v ospredju izbor najboljših slovenskih uprizoritev pretekle sezone, poleg 12 tekmovalnih in štirih spremljevalnih predstav po izboru selektorja Gregorja Butale pa so postavili na ogled tudi tako imenovani showcase slovenskih predstav, namenjen gledališkim strokovnjakom iz tujine.

Lani je najvišje nacionalno priznanje za igralsko umetnost, Borštnikov prstan, prejela igralka Minu Kjuder, velika nagrada za najboljšo uprizoritev pa je pripadla predstavi Macbeth po Shakespearu v režiji Ivice Buljana in produkciji Mini teatra.