"Ali je normalno, da v VS ZN ni nobenega stalnega predstavnika Afrike? To je milijarda ljudi! To je sramota," je ob začetku dvodnevnega vrha, ki se bo končal v nedeljo, poudaril Sarkozy.

Generalni sekretar organizacije Abdou Diouf pa je izpostavil nujnost demokratizacije mednarodnih odnosov in enakopravnega multilateralizma, kar bo prineslo zadostno zastopanost Afrike v telesih, ki sprejemajo odločitve, neposredno pomembne za črno celino.

Afriške države predstavljajo 27 odstotkov vseh članic ZN, vendar pa so za to celino v VS ZN rezervirana le tri mesta nestalnih članic. Francija si prizadeva za to, da bi Afrika v prihodnje v VS ZN imela vsaj en stalni sedež.

"Treba je popraviti zgodovinsko napako in Afriki dati eno mesto s pravico veta," je menil senegalski predsednik Aboulaye Wade na novinarski konferenci.

Voditelji frankofonih držav naj bi sicer na srečanju v Švici razpravljali tudi o monetarnih vprašanjih ter reformi Mednarodnega denarnega sklada. Vztrajali naj bi pri tem, da mora biti globalno upravljanje bolje ločeno med ZN, skupinama G8 in G20. Govorili bodo tudi o varnostnih vprašanjih na območju držav Sahela in boju proti mednarodni teroristični mreži Al Kaida v islamskem Magrebu.

Odločili naj bi tudi o kandidaturi petih držav za status opazovalke - BiH, Estonije, Združenih arabskih emiratov, Črne gore in Dominikanske republike.

Organizacija frankofonih držav povezuje 56 držav članic in 14 držav, ki imajo status opazovalk, med katerimi je tudi Slovenija, s skupno okoli 870 milijonov prebivalcev na vseh celinah.