"Pri organizatorjih maratona ni interesa za to, da bi Daneja tekla. Nagrade za tak vložek pa so bolj kot ne samo simbolične. Tekla bo mali maraton, ki velja za državno prvenstvo. Nekako v načrtu je, da teče maraton v Torinu," je razloge navedel njen trener Igor Šalamun. Daneja Grandovec je sicer ena od petih slovenskih maratonk (Javornik, Vivod, Živko, Šurbek), ki je v Ljubljani že tekla pod mejo 2,50:00. Zmagala je leta 2005. A za povabilo to ni dovolj. Šalamun torej zagotovo dobro ve, kaj govori. Med Slovenci ima drugi najboljši čas v Ljubljani (2,25:50, 1996). Na maraton bo, kot napoveduje, pripeljal maratonca, ki ob edinem vrhunskem maratoncu Mitji Kosovelju tudi lahko teče pod mejo dveh ur in pol, ter bo tako ovrgel pisanje v Dnevniku med tednom. "Boste videli, Mario Vračič lahko teče tako hitro. V Zagrebu je na malem maratonu tekel uro in devet minut, in če se kaj spoznam na maraton, je to za tek pod dva trideset," je navrgel.

Šalamun je z zgornjim mnenjem le še enkrat potrdil, kakšen je dolgoletni pristop ljubljanskih organizatorjev. Domača maratonska imena jih ne zanimajo. Verjetno pa bi po drugi strani na prste rok lahko prešteli eksperte med rekordno množico 19.600 udeležencev 15. Ljubljanskega maratona, ki bi lahko iz glave brez strica "Googla" navrgli kam med rezultate uvrstiti imena Caroline Cheptonui, Samson Gashazghi, Patrick Chumba, Charles Subano, William Biama. V Ljubljano so tokrat organizatorji s plačilom startnine pripeljali 14 povabljenih tujih maratoncev in štiri maratonke, večinoma iz Kenije, ter posameznike iz Etiopije in Ukrajine. Njihova plačana motivacija je premakniti mejo najboljšega moškega časa pod dve uri in deset minut, medtem ko je lani Caroline Cheptonui z 2,25:24 žensko znamko zavihtela tako visoko, da letos v ženski rekord niso vlagali denarja. S številko ena bo tekel lanski zmagovalec William Biama - 2,10:12. Izmed sedmerice, ki je 42.195 metrov že pretekla pod to mejo, pa ima najboljši osebni rekord Philip Manyim, ki je pred petimi leti v Berlinu tekel 2,07:41. Organizatorji pa so kot najbolj vroče napovedali ime Evans Ruto, ki je lani na maratonu v Kölnu tekel 2,08:36.

Že zaradi napovedanega mrzlega jesenskega vremena pa bo izgovorov dovolj, čeprav ima prvi posrednik pripeljanih povabljenih maratoncev Borut Podgornik recept za rekordni čas pogojen tudi s tem. In seveda z zajci. "Na vreme nimamo vpliva. Drugi pomemben dejavnik bo odločilen ritem v začetku. Po lanskem odličnem času smo imeli letos široko ponudbo, pripeljali pa smo mlade maratonce, ki so že zmagovali. Prvi krog morajo maratonci ob pomoči narekovalcev ritma preteči v uri in štirih minutah," pravi Podgornik, mož legendarne maratonke Helene Javornik, ki se je po dveletnem neprostovoljem "EPO-dopustu" vrnila v tekmovalno areno, a ni prijavljena. Denarne nagrade na 15. Ljubljanskem maratonu prejme sedem najhitrejših v moški in pet v ženski konkurenci. Čas pod 2,10:12 bi navrgel 20.000 evrov. V nedeljo je start "desetke" ob 8:30, start polmaratona in maratona pa ob 10:30. Start je na Šubičevi cesti, cilj pa na Trgu republike.