V javnem pismu premierju Pahorju je zapisala:

"Spoštovani gospod predsednik, Sporočam Ti, da sem se z današnjim dnem odločila odstopiti s položaja vodje Tvojega kabineta," je Dimičeva zapisala v pismu predsedniku vlade Borutu Pahorju.

"Tega nisem storila zato, ker bi se čutila krivo za obsodbe, ki sem jih deležna s strani javnosti, temveč zato, ker mi neskončen obseg potrebe po njihovem zanikanju ali pojasnjevanju ne omogoča več tako intenzivnega in osredotočenega dela, kot ga potrebujem, v času, ko vodiš toliko sprememb na toliko področjih," še navaja Dimičeva v svojem sporočilu.

"Dovoli, da Ti po tej poti izrečem zahvalo za Tvoje nesebično in iskreno zaupanje in se Ti zahvalim za vse, kar si zame in za mojo družino storil v življenju. Poleg tega Ti moram povedati, da kljub želji, da bi pojasnila javnosti vse, kar jo je zanimalo, je stvar za mojo družino in starše dobila razsežnosti, ki so jih osebno zelo prizadele. Tega nisem sposobna in ne morem prenesti. Jih preveč spoštujem. Opravičujem se Ti, da Ti odtegujem pomoč prav zdaj, ko jo najbolj potrebuješ. Toda tega pritiska, ne jaz ne ljudje, ki jih imam rada, ne morejo več zdržati," je sporočila Pahorju.

Kljub temu, da premier ni izgubil zaupanja v Dimičevo, je ta v odstopni izjavi zapisala, da vseeno odstopa: "Problem je, da ne gre več za to, kaj je res in kaj ne. Zato je zdaj prav, da se poslovim. Vem, da si mi rekel naj se borim za svoj prav, če nisem storila nič narobe. Nisem, toda ne morem več."

Dimičevi so mediji v zadnjih dneh očitali vrsto nepravilnosti pri nakupu in obnovi hiše v ljubljanskih Murglah, med drugim, da je od banke NLB dobila za svojo plačo nesorazmerno visoko posojilo pod izredno ugodnimi pogoji, da so hišo obnavljali delavci Vegrada, material za obnovo pa naj bi prihajal tudi z gradbišča Celovških dvorov. Dimičeva v javnih nastopih na očitke ni uspela prepričljivo odgovoriti. Primer so pod drobnogled vzeli tako kriminalisti kot tudi protikorupcijska komisija.

Pahor obžaluje odločitev Dimičeve, a jo sprejema

Premier Borut Pahor je nad odločitvijo vodje njegovega kabineta Simone Dimic, da odstopi, presenečen. Kot so sporočili iz službe za odnose z javnostmi njegovega kabineta, odstop sprejema z razumevanjem. "Moja sodelavka je bila 12 let. Trudili se bomo, da bo delo v kabinetu do imenovanja novega vodje potekalo nemoteno," je še zapisal.

Podpredsednik in poslanec Zares Franco Juri, ki je že v četrtek opozoril, da zadeva Dimic kaže na razsežnosti, do katerih politiki ne smejo ostati ravnodušni, je za STA odstop Dimičeve ocenil kot pričakovan ne glede na nadaljnji razplet zgodbe.

"Ko se porajajo taki sumi in take okoliščine, je za visokega uradnika bolje, da se začasno umakne, da se stvari razčistijo in da se potem, v kolikor je razbremenjen vsake obtožbe, vrne z dvignjeno glavo," pravi poslanec.

Po njegovem mnenju je zdaj najpomembnejše, da se pride do konca ugotavljanju utemeljenosti obtožb zoper dosedanjo vodjo Pahorjevega kabineta.

Simona Dimic je s svojim odstopom v tem smislu olajšala delo pristojnim organom, prav tako pa "ustvarja tudi neko ozračje večjega zaupanja". Obenem pa se Juri sprašuje, ali se bo Dimičevi kdo opravičil, če se izkaže, da so obtožbe na njen račun neutemeljene.

V SLS, kjer odstop Dimičeve razumejo kot "popolnoma logičen korak", pa pričakujejo, da bo to "prvo dejanje v procesu razjasnitve te afere in vseh očitanih nepravilnosti". V zadnjem času so namreč odstopi visokih predstavnikov oblasti postali sklepna dejanja afer, v SLS pa želijo, da se s to prakso preneha. V sporočilu za javnost so tako izrazili pričakovanje, da se bodo preiskave nadaljevale, pri čemer morajo vsi vpleteni, "pa čeprav ne več na starem delovnem mestu", odgovarjati.

Na odstop Dimičeve so se odzvali tudi v največji opozicijski stranki SDS, kjer pa so v sporočilu za javnost zapisali le, da je bil "že čas". V največji vladni stranki SD pa dogajanja ne komentirajo.

Dimičeva na očitke javnosti v svojih javnih nastopih ni uspela prepričljivo odgovoriti. Primer so pod drobnogled vzeli tako kriminalisti kot tudi protikorupcijska komisija.