"Vse se nam je 'poklopilo', samo še odigrati moramo. Skupina je zelo zanimiva in tudi ugodna. Avstrijci so domačini in bodo naredili vse, da napredujejo, a mi smo boljši od njih. S Turki smo se spoznali že v pripravah na kvalifikacije in lahko smo videli, da smo nekje na isti ravni. Veliko bo odvisno, v kakšni sestavi bodo prišli. Srbija je zgodba zase, saj so vendarle tretji z zadnjega svetovnega prvenstva. Gremo po prvo zmago na evropskih prvenstvih, ki je tokrat za nas vsekakor dosegljiva," je kratka ocena libera slovenske izbrane vrste Sebastijana Škorca. Njegov klubski trener pri Budvanski Rivijeri je Veselin Vuković, ki je tudi slovenski selektor, svoji vlogi primerno pa je precej bolj pazljiv in preudaren: "Na evropskem prvenstvu ni favoritov in outsiderjev, ali bolje rečeno: vedno manj je slabih ekip. V skupini imamo Srbijo, ki je ena najboljših reprezentanc na svetu, močno Turčijo in domačina, ki bo imel vse na svoji strani. Naša skupina ni niti lažja niti težja od ostalih. Do septembra se lahko pri vseh reprezentancah zelo veliko spremeni, a po tem, kar vem do zdaj, nam bodo nasproti stali dobri nasprotniki. S Turčijo smo odigrali nekaj tekem v času priprav in bili precej izenačeni, velja pa poudariti, da je Turčija kasneje premagala tudi veliko Italijo."

Zanimivo, kako se je usoda znova poigrala s slovenskim selektorjem in njegovim stanovskim kolegom na klopi Srbije Igorjem Kolakovićem. Potem ko sta bila dolga leta rivala v srbskem in črnogorskem državnem prvenstvu - prvi je vodil Budvansko Rivijero drugi Budućnost - bosta v prihodnje tekmeca tako na klubski kot reprezentančni ravni. Vuković še naprej vodi črnogorske prvake, v preteklosti pa je tudi že bil selektor Srbije in Črne gore, zato zelo dobro pozna večino sedanjih igralcev Srbije. Nič drugače ni s Kolakovićem, ki je postal novi trener ACH Volleyja in bo skozi vso sezono bdel nad večino slovenskih reprezentantov. Njuna preteklost je prepletena s številnimi vezmi, prvi naslednji medsebojni obračun pa bo prišel že kaj kmalu, natančneje 24. novembra, ko se bosta v dvorani Stožice v okviru lige prvakov pomerila prav ACH Volley in Budvanska Rivijera.

"Zelo sem se nasmejal, ko sem videl, da bomo v skupini s Srbijo. Moram izpostaviti, da sva z Igorjem Kolakovićem zasebno zelo dobra prijatelja in da sva si zelo blizu, a že od leta 1997, ko sem jaz odšel iz Budućnosti in jo je prevzel prav Igor, sva velika športna rivala," je medsebojni odnos opisal Vuković, selektor Srbije in trener ACH Volleyja, Kolaković pa je dodal: "To je najina usoda, ki ji ne moreva uiti. Že vrsto let se najini poti neprestano prepletata, zdaj pa se bosta še na reprezentančni ravni."

Da bo vrhunec dvobojev v skupini A na EP prav tekma med Slovenijo in Srbijo, se strinja tudi Kolaković. "Predvsem zato, ker je večina slovenskih reprezentantov pri meni v ACH in do prvenstva se bomo medsebojno že zelo dobro poznali. Izjemno cenim napredek slovenske odbojke in napredek njenih igralcev," pravi srbski selektor, ki je za glavne favorite prvenstva izpostavil Rusijo, Bolgarijo in Poljsko, pričakovano pa je, da si s Srbijo želi poseči po kolajni.

Pozitivno za slovensko vrsto je tudi dejstvo, da bo v skupinskem delu evropskega prvenstva igrala na Dunaju. Gre za najbližje prizorišče, kar je ugodno predvsem za slovenske navijače, a pri tem je treba poudariti, da je v avstrijski prestolnici ogromno število srbskih in turških izseljencev. Ker bo na Dunaju igrala tudi gostiteljica Avstrija, je jasno, da bodo tribune vseskozi polne.