Najboljši maratonci želijo izboljšati rekord proge in doseči čas pod 2:10,30 ure. Izmed najboljših Slovencev bo nastopil le Mitja Kosovelj, saj sta se po napornem maratonu na evropskem prvenstvu v Barceloni Primož Kobe in Anton Kosmač odločila za polmaraton, ki bo štel tudi za slovensko državno prvenstvo, Robert Kotnik pa je zbolel. Močna pa bo tuja konkurenca med maratonci.

"Letos računamo, da bomo za celotno izvedbo maratona porabili 621.000 evrov. Lani smo porabili prek 800.000 evrov. Moramo varčevati na vseh ravneh," je nekaj težav organizatorjev v številke strnil direktor organizacijskega odbora Gojko Zalokar. "Na letošnjem maratonu smo morali zelo paziti na denar in zato toplega obroka po maratonu ne bo. To smo v prejšnjih letih nudili, čeprav tega na večini tujih maratonov ni bilo. S tem smo prihranili prek 30.000 evrov. Tako kot doslej bomo posebej nagradili najboljše tri slovenske maratonce. Več za razvoj vrhunskega maratonskega teka pri nas ne moremo narediti, želimo pa pritegniti tudi veliko število otrok, dijakov in študentov, da bi še pospešil razvoj vztrajnostnih tekov v državi," je dejal Andrej Razdrih, predsednik organizacijskega odbora.

Gabrijel Ambrožič, vodja skupine za vrhunske tekmovalce na maratonu, je dejal, da so za tuje vabljene tekače, skupaj s prevozom, nastanitvijo in nagradami namenili 100.000 evrov. "Program ljubljanskega maratona je zelo širok. Dodatni programi, ki jih v tujini šele uvajajo, so pri nas železni del programa od samih začetkov. Letos smo zaradi recesije zmanjšali število vrhunskih tujih tekačev; maratoncev bo pol manj kot lani, maratonk pa še nekaj manj. Lani je zmagovalka dosegla trinajsti izid sezone na svetu. Letos smo se zato osredotočili na moško konkurenco, kjer si želimo doseči nov rekord proge. Tako imamo enega tekača, ki se je že spustil pod mejo 2:08 ter tri s časom pod dvema urama in devetimi minutami," je na novinarski konferenci pojasnil Ambrožič.

"Lanski zmagovalec Kenijec William Biama bo imel priložnost za popravni izpit ter z izboljšanjem rekorda priti do večjega denarnega zneska. Sedem je denarnih nagrad za moško in pet za žensko kategorijo, višina zneska pa bo odvisna od doseženega časa. V primeru rekorda (pod 2:10 pri moških) bosta zmagovalca dobila po 20.000 evrov bruto, skupni znesek bo zaradi davka četrtino manjši. Toda v primeru, da bi zmagovalec dosegel čas 2:12, bo dobil zgolj 8000 evrov bruto," je dodal Ambrožič.

Borut Podgornik, menedžer mitinga, je dejal, da so imeli težko delo pri izbiri tujih tekačev. "Upam, da smo izmed okrog 50 ponudb izbrali prave tekače, ki bodo lahko izboljšali rekord. Večinoma smo povabili zelo mlade maratonce, ki so že zmagovali na večjih svetovnih maratonih. Na srečo so napovedi vremenskih razmer zelo dobre, prav tako pa smo naredili dober izbor tekačev, ki bodo narekovali ritem. Poleg tega smo s tujimi tekači sklenili pogodbe, v kateri denimo piše, da se bo v prvi polovici, do 25 kilometra, teklo 1:04,30. Pri ženskah si želimo, da bi zmagovalka dosegla čas 2:30 ure, kar je tudi spoštovanja vreden izid," je pojasnil Podgornik. Po njegovem mnenju naj bi bil glavni favorit za zmago Kenijec Evans Ruto, ki se je izkazal lani z dvema izjemnima tekoma in zmagama v Kölnu in Hannovru.

Upokojeni novinar Tom Lajevec je predstavil tudi himno maratona, ki so jo pripravili v glasbeni skupini Stari mački. Predstavili jo bodo v soboto na tradicionalni 'testeninki', s katero se ob hrani in zabavi ob 18. uri tradicionalno začne maraton.