"Mefedron je nevarna droga, ki je na voljo na spletu in na uličnih vogalih. Zaradi te droge so že umrli ljudje, zato pozivam vlade, najhitro ukrepajo in začnejo nadzirati njeno uporabo ter jo opredelijo kot kaznivo," je dejala komisarka za pravosodje Viviane Reding.

Komisija predlaga prepoved proizvodnje in trženja mefedrona, v nasprotnem primeru pa kazenske sankcije. Države članice morajo sedaj odločiti, ali bodo predlog Evropske komisije upoštevale, in sicer bodo o tem glasovale s kvalificirano večino.

V EU so po navedbah komisije že poročali o dveh smrtnih primerih, v katerih je bil edini povzročitelj smrti mefedron. Samo v Veliki Britaniji in na Irskem pa so doslej zabeležili vsaj 37 dodatnih smrtnih primerov, pri katerih so v obdukcijskih vzorcih našli mefedron.

Mefedron se najpogosteje prodaja kot prah, pa tudi v kapsulah ali tabletah na spletu, v specializiranih trgovinah in pri uličnih preprodajalcih. V komisiji opozarjajo, da ta droga nima dokazane zdravstvene vrednosti ali drugega poznanega zakonitega namena.

Ob tem v komisiji dodajajo, da je znanstvena ocena tveganja, ki jo je opravil Evropski center za spremljanje drog in odvisnosti s sedežem v Lizboni, pokazala, da lahko mefedron povzroči akutne zdravstvene težave in vodi v odvisnost.

Mefedron je po navedbah komisije nezakonit v Avstriji, Belgiji, na Danskem, v Estoniji, Franciji, na Irskem, v Italiji, Latviji, Luksemburgu, na Malti, v Nemčiji, na Poljskem, v Romuniji, na Švedskem in v Veliki Britaniji.