Pod njegovo taktirko v tem letu vadijo Primož Kobe, Tone Kosmač in Robert Kotnik, ki bodo na letošnjem ljubljanskem maratonu tekli na 21 kilometrov. "Pol leta sem še tekel več, zdaj pa sem že preklopil in mi fizično že ugaja, da grem na tek le za svojo dušo. Nisem obremenjen, da bi moral teči. Svoje varovance lahko gledam tudi s strani," je legendarni soriški Spiridon opisal svojo preobrazbo. V okviru dela v AZS skrbi za KKK, s čimer bi korak za korakom maraton le pridobil ugled atletske discipline, primerne svetovni veljavi. Na 15. ljubljanskem maratonu tega zagotovo še ne bo. Kosmač in Kobe bosta tekla polovičko, potem ko sta konec tedna na državnem prvenstvu v cestnem teku na 10 kilometrov o naslovu prvaka odločila šele v sprintu. Kobe je zmagal s sekundo naskoka s časom 29:36.

"Oba se pripravljata za maraton v Torinu sredi novembra. 21-kilometrska razdalja v Ljubljani bo za oba le vrhunska priprava. Za to, da bi nastopila na maratonu, niso izpolnjeni nekateri osnovni pogoji, ki jih predlagam že nekaj let, a sem preslišan," je pojasnil Kejžar, ki več ni želel povedati. Ni skrivnost, da organizatorji domačih maratoncev ne stimulirajo. So pač le številke. Številke pa bodo še kako zanimale Kejžarja tudi na semaforju v Ljubljani. "Kosmač lahko teče mali maraton pod uro in pet minut že v Ljubljani, kar bi bil tudi njegov osebni rekord. Kobe bi moral biti zelo blizu, potem ko je napredek ogromen, odkar profesionalno jemlje stvari. Tako bi se lahko Kosmač približal maratonskemu času 2,18:00, Kobe pa bi tudi moral opraviti z njim v 2,20:00 ali celo malo hitreje. Oba bi morala biti blizu norme za olimpijske igre v Londonu, ki jo bosta naskakovala v Torinu. Maraton je sicer zelo velika uganka, dve ali tri minute lahko hitro izpuhtijo zaradi vremena, taktike. Bo pa tek v Ljubljani zagotovo prava spodbuda, z izvrstnim vzdušjem, doživetje in pravi spektakel," je povedal Kejžar.

Vesel je, da je Kosmač uredil status in je praktično profesionalni tekač, s treningi dvakrat na dan. Kobe in Kotnik se maratonu toliko še ne moreta posvetiti. "Prav zaradi urejenega statusa je Kosmač v prednosti," je dodal veliki K. "Spremembe so bile ogromne," je dejal Kosmač, maratonec iz Hotavelj, ki se mora predvsem podjetjem iz škofjeloškega konca (Jelovica, Marmor Hotavlje) in občini Gorenja vas - Poljane zahvaliti za podporo svojemu projektu - maratonu. "Pustil sem redno službo, količino treningov podvojil. V Ljubljani bi rad tekel osebni rekord," je povedal Kosmač.