Vse je še kako povezano z Janijem Brajkovičem, dobitnikom zlatega kolesa za 26. mesto na svetovni lestvici, in s široko odprtimi sanjami, da po Kriteriju Dauphine prihodnje leto zablesti tudi na veliki pentlji. Včeraj so že predstavili traso brez prologa, z moštvenim in le enim posamičnim kronometrom in osrednjim odločilnim delom, ki je povezan s stoletnico prelazov v Alpah.

Kaj vam je pri predstavitvi trase padlo v oči?

Trasa mi bolj malo pomeni, ker večine cest ne poznam. Značilno je malo kronometra. Le 64 kilometrov skupaj. Znova zelo stresen prvi teden v vetru in veliko klancev za konec. A do Toura je še daleč.

No, nekaj cest le poznate. Zadnja, verjetno najtežja etapa v Alpah, tik pred Parizom, se konča na Alpe d' Huez in na cestah okoli Grenobla, ki ga imate v zelo prijetnem spominu. Na tistih cestah ste junija pustili v nemilosti tudi Alberta Contadorja, kar je bil za vas vrhunec leta.

Te ceste bom pa res poznal. Dauphine je bil res vrhunec nedvomno najboljše sezone doslej. Tam sem premagal najboljšega kolesarja na etapnih dirkah. Seveda vedno hočem več. Denimo žal mi je, da nismo vozili Vuelte in tudi za dirko Po Lombardiji sem bil pripravljen vsaj tako dobro kot za Dauphine. Enega od klancev sem na treningu odpeljal minuto in pol hitreje kot doslej. Žal se je zgodilo najhujše zame, dež in mraz. Za kilogram shujšan tega nisem prenesel, čeprav sem oblekel dva anoraka in dva kolesarska brezrokavnika. Zeblo me je v klanec in dolino, ko nisem čutil rok in nog, sem moral v avto.

Kakšen status vam je za leto 2011 obljubil Johan Bruyneel. Kakšna so zagotovila za Tour?

Obljubljeno mi je, da bom lahko vozil Tour na generalno razvrstitev. Da ne bo treba delati za druge, čeprav bodo Leipheimer, Horner in Klöden še vedno zraven. Touru bo v celoti prilagojen tekmovalni program. Z dirko Pariz-Nica. Pa brez Gira, znova z Dauphine, a ne na zmago. Manj se bom izpostavljal poti čez kontinente.

Lancea Armstronga in Alberta Contadorja, obeh tudi klubskih kolegov, ni bilo na predstavitvi trase Toura.

Lance je dobil naraščaj, hčerko, in ni želel na pot 12 ur z letalom. Kot je dejal, je zaključil. Ne bo več dirkal. Za Alberta pa je v tej težki situaciji bolje, da se ne kaže okoli.

Tretjič ste prejeli zlato kolo. Kaj vam to pomeni?

Se že malo ponavljam. Moj cilj ni, da bi bil najboljši doma, pač pa najboljši na svetu. Za vse mlade kolesarje pa je dobiti zlato kolo lepa stvar na lepem zaključku sezone.

To je tudi zgodovinska sezona za slovensko kolesarstvo.

Res je. Super. Kar samoumevno se zdi, da bo šlo še gor, a zavedamo se, da bo kaj takega težko ponoviti.

Ste bili kljub vnetju ušes, ki ste ga staknili v soboto, že na kolesu?

Malo sem se peljal. Grem še na dobrodelno tekmovanje fundacije Livestrong v Texas, decembra ima ekipa RadioShack že prvi tabor v Španiji.