Neprijetno presenečenje pa so Ljubljančani doživeli že pred samim žrebom skupin 8. julija v Barceloni. Zmaje je vodstvo tekmovanja namreč uvrstilo v zadnji kakovostni razred, potem ko je nenapovedano spremenilo sistem žreba in bo odslej nosilce določalo na podlagi rezultatov v zadnjih treh sezonah. Glede na to, da se Union Olimpija v preteklih šestih sezonah ni prebila iz predtekmovalnega dela tekmovanja in da je v zadnjih treh sezonah v evroligi na 30 tekmah dosegla vsega sedem zmag, česa več v ljubljanskem klubu tudi niso mogli pričakovati. Nič kaj lahka naloga igralce trenerja Jureta Zdovca ne čaka tudi v letošnji sezoni. Žreb jim je za nasprotnike v skupini D namreč določil moskovski CSKA, Panathinaikos, Valencio, Efes Pilsen in Armani Jeans Milano. Vsakemu košarkarskemu laiku v trenutku postane jasno, da bo preboj v drugi krog sila težak in da je povsem realna možnost, da se Olimpiji še sedmič zapored ne uspe uvrstiti v Top 16.

Favoritov za preboj na sklepni turnir četverice in za osvojitev končne lovorike je tako kot vsako leto veliko. Dva lahko najdemo že v Olimpijini skupini D, in sicer Panathinaikos in CSKA. Grško moštvo je pod vodstvom trenerja Željka Obradovića v lanski sezoni evrolige močno razočaralo, saj se mu ni uspelo prebiti v izločilne boje. Tako bodo imele zelene deteljice tokrat še večji motiv. Pri poskusu pohoda na evropski košarkarski vrh jim bodo pomagali novinci Romain Sato, Aleksandar Marić, Ian Vougioukas, Kostas Kaimakoglou in Giorgos Borgis. Visoko bo prav gotovo meril tudi moskovski CSKA, še posebno, ker je na trenerski stolček sedel prekaljeni srbski strateg Duško Vujošević, ki je v zadnjih sezonah na klopi Partizana dosegal izjemne uspehe. Pri tem mu bosta v pomoč dva Slovenca. V vlogi pomočnika trenerja Sašo Filipovski, na parketu pa kot podaljšana roka izkušeni Matjaž Smodiš, ki se vrača po težki poškodbi hrbta in na pripravljalnih tekmah prikazuje odlične igre. V rusko prestolnico sta med poletnim prestopnim rokom prišla Jamond Gordon, ki je v lanski sezoni odlično igral za Cibono, ter Boban Marjanović, ki je prav tako navduševal pri Hemofarmu.

Če gre soditi po turnirju za španski superpokal ter zmagi proti prvakom lige NBA LA Lakers, bodo glavni favoriti za vnovično zmago košarkarji Barcelone. Pri katalonskem ponosu so se držali reka, da se zmagovitega konja ne menja, zato je moštvo praktično identično kot v lanski sezoni. Barca je okrepitev poiskala le pod košem, saj so iz Valencie pripeljali 217 centimetrov visokega srbskega košarkarja Kosto Perovića. Med ožje favorite gre vsekakor šteti še drugega predstavnika iz grške prestolnice Olympiacos ter izraelski Maccabi. Moštvo iz Pireja je bilo med najbolj dejavnimi na letošnji tržnici. Na trenersko klop so pripeljali izkušenega Srba Dušana Ivkovića, ki je v moštvo zvabil slovenskega centra Radoslava Nesterovića, Srba Zoran Ercega ter Marka Kešlja, Avstralca Matta Nielsena, Grka Vassilisa Spanoulisa (ki je prišel iz Panathinaikosa) in Michalisa Pelekanosa ter Američana Jamona Lucasa. Maccabiju je ravno iz Olympiacosa uspelo pripeljati Sofoklesa Schortsanitisa ter Američana Jeremyja Parga ter Richarda Hendrixa, na trenersko klop pa se je vrnil David Blatt. Kot tihega favorita bi veljalo izpostaviti še madridski Real, ki mu bo drugo leto zapored s klopi poveljeval italijanski strateg Ettore Messina.

Tekmovalni sistem je v sezoni 2010/2011 enak kot v prejšnji. V prvem delu, ki se bo končal 23. decembra, se bo v vsaki skupini šest ekip po sistemu vsak z vsakim doma in v gosteh (skupno 10 tekem) borilo za štiri mesta v nadaljevanju, kjer jih bo tako nastopilo še 16. Po dve najboljši iz štirih skupin drugega dela si bosta zagotovili četrtfinalna obračuna na tri zmage, zmagovalci teh pa se bodo uvrstili na zaključni turnir v Barceloni od 6. do 8. maja 2011.

Slovenija bo imela v najelitnejšem evropskem košarkarskem tekmovanju to leto trinajst predstavnikov: Radoslav Nesterović (Olympiacos), Matjaž Smodiš (CSKA), Erazem Lorbek, Jaka Lakovič (oba Barcelona), Boštjan Nachbar (Efes Pilsen), Emir Preldžić, Gašper Vidmar (oba Fenerbahče), Mirza Begić, Aleksandar Čapin (oba Žalgiris) ter Jaka Klobučar (Partizan), poleg tega pa za Union Olimpijo nastopajo še Sašo Ožbolt, Goran Jagodnik ter Dino Murič.