Najbolj borbeni kolesar zaključka Jure Zrimšek (Sava), ki je bil v begu domala celotnih 70 kilometrov, in mladinec iz vrst gorskih kolesarjev Urban Ferenčak (Radenska), namreč v zadnjih kilometrih nista mogla slediti mirnopeški lokomotivi. Zmaga visokoraslega "Španca", kot ga zaradi podobnosti z Indurainom kličejo v kolesarskih krogih, je bila nazadnje le (samo)zadoščenje, kot prava odločitev ob tudi malce turbulentni menjavi trenerja Branka Filipa namesto nekdanjega Milana Eržena.

Klubski kolega Marko Kump je v prestižnem sprinterskem obračunu za četrto mesto premagal zvezdniško plejado bolj uveljavljenih profesionalcev, ki se jim bo pridružil že prihodnjo sezono, Grega Boleta (Lampre), Jureta Kocjana (Carmiooro) in Boruta Božiča (Vacansolil), kar je bilo dovolj, da obdrži lovoriko zlato kolo. "S teorijo, da bi me Jarc premagal, se nisem ubadal, saj bi lovorika ostala v klubskih vrstah. Bolj sem bil osredotočen le na sprint. Premagati tako dobre sprinterje, kot so Bole, Božič in Kocjan, vendarle nekaj pomeni," je Marko Kump še z besedami drgetaje postavil piko na i z malim zlatim kolesom v rokah.

V dežju in mrazu so bili na zadnji dirki sezone motivirani predvsem mladinci. Z Zrimškom je najprej bežal Luka Pibernik (Radenska), sledila sta mu še sošolca Žiga Marolt (Hit) in Tadej Hiti, slavo pa je pobral Ferenčak. "Mladinci so zelo dobro tekmovali. Če ne bi bilo njih, ne bi nikoli prišli. Za Jarcem nismo imeli možnosti, odpadli smo izza zavetrja," je pripomnil Jure Zrimšek, ki bo že v torek dobil novega športnega direktorja v Savi.

Po vsej verjetnosti bo Mirana Kavaša, ki ima tudi ponudbo za delo v Liquigasu, zamenjal Matej Stare, ki je v Podsmreki, verjetno na zadnji dirki kariere, pri 33 letih osvojil deseto mesto, mesto za mladincem Janom Polancem, petouvrščenim s svetovnega prvenstva. Njegov oče Marko Polanc je kot dosedanji mladinski trener v Savi in mladinski selektor v reprezentanci, za katerim je zgodovinsko uspešna sezona, tudi v ožjem izboru za Kavaševo mesto. Vendar to bo tema za naslednje dni.

Namesto velikega dobitnika zlatega kolesa Janija Brajkoviča, ki je imel namen priti na podelitev, a se je nazadnje na Lombardiji tako prehladil, da je obležal doma, sta sezono v Podsmreki s kristalom v rokah slavila kolesarja Lampreja, Simon Špilak in Grega Bole. Slednji je bil kot prevzemnik Brajkovičeve lovorike še dostavni poštar na Dolenjsko. "Zelo sem zadovoljen s sezono. Zmaga na Romandiji je bila zagotovo vrhunec, pika na i," je denimo pripomnil Simon Špilak.

Za žensko kolesarstvo je bil včeraj zgodovinski dan. "O taki sezoni pred začetkom nisem niti sanjala," je pripomnila Polona Batagelj, prva dobitnica ženskega zlatega kolesa. Urša Pintar in Ajda Opeka sta se na vprašanje, kaj jima pomeni, da sta premagali najboljšo slovensko cestno kolesarko, le na glas zahihitali.