Četrti je bil Danec Jakub Fuglsang, peti pa Italijan Vincenzo Nibali. Slovenski kolesarji Jani Brajkovič, Tadej Valjavec in Gorazd Štangelj so v hladnem in deževnem vremenu odstopili. Tako kot številni drugi kolesarji, od 194 tekmovalcev na startu jih je v cilj prišlo le 34.

Gilbert je prvič napadel 27 kilometrov pred ciljem, toda Scarponi ga je še ujel. Na zadnjem vzponu na San Fermo pet kilometrov pred ciljem pa je Belgijec napadel še enkrat. Italijan je imel tudi nekaj težav z menjalnikom in zmagovalec je bil znan.

"Danes je bila neverjetno težka dirka. Dež, veter, mraz in povsod voda. A moram reči, da sem sam na take razmere navajen, izkoristil sem jih sebi v prid. Scarponi je bil dostojen tekmec," je po zmagi dejal Gilbert, medtem ko je Italijan pojasnil težave v zadnjem delu: "Naredil sem napako pri prestavljanju in veriga menjalnika je zdrsnila. Take stvari se dogajajo, ko si utrujen in jaz sem vsekakor bil. Philippa bi tudi brez teh težav težko ogrozil, zato moram biti zadovoljen."

Dirka se sicer ni začela z napovedano desetminutno zamudo, s katero bi kolesarji opozorili na nesmiselno razmišljanje o legalizaciji dopinga.