Kot je v sporočilu za javnost zapisala Italijanska košarkarska zveza, je glavni razlog za umik kandidature dejstvo, da Italija v tako kratkem času (do decembra 2010) ne bo mogla izpolniti vseh zahtev evropskega dela Fibe. Ob tem se za vložen trud in delo zahvaljuje italijanski vladi, italijanskemu olimpijskemu komiteju in lokalnim oblastem, ki so se trudile okoli priprav za organizacijo evropskega prvenstva 2013.

Pogoji Fibe za organizacijo prvenstva so sila zahtevani in so spisani na več kot 100 straneh. Med drugim predvidevajo dvorane z vsaj 5000 sedišči v skupinskem delu tekmovanja in dvorano za 12.000 gledalcev za zaključne boje. Košarkarska zveza Slovenije je pred časom ugotovila, da bi za izvedbo prvenstva potrebovala pet dvoran. Razmišljala je o ljubljanskih Stožicah, celjskem Zlatorogu, mariborski dvorani Tabor ter še nezgrajenima objektoma na Ptuju in v Novem mestu.

Na Košarkarski zvezi Slovenije so se odločili, da vesti ne bodo komentirali, dokler ne bodo dobili uradnega sporočila Fibe Europa.