Potem ko so se v ženskem gimnastičnem taboru tik pred odhodom na SP odločili, da se ga bodo udeležili tudi v ekipnem tekmovanju, so mlade telovadke danes upravičile zaupanje in prikazale dobre nastope. Selektor Andrej Mavrič jim je pred odhodom sicer zastavil izjemno visok cilj - uvrstitev med najboljših 24 ekip, ki bodo lahko nastopile tudi na prihodnjem SP 2011 v Tokiu, na kvalifikacijah za olimpijske igre 2012 v Londonu -, ki pa bržčas ne bo dosegljiv.

V mladi ekipi - izkušnje z nastopom na SP sta imeli le Tjaša Kysselef in Carmen Horvat, Fiona Novak, Ivana Kamnikar in Teja Belak pa so sploh prvič nastopile na tako velikem tekmovanju - so danes vse telovadke dobro opravile nastope in skupno zbrale 196,162 točke.

"Ekipno smo nastopili zelo dobro; dekleta dosti več ne bi mogla narediti. Morda smo imeli na gredi nekje točko in pol rezerve, pa na preskoku kakšno točko, ampak v celoti gledano so se dekleta res izkazala. To je to, kar v tem trenutku zmoremo," je uvodoma v pogovoru za STA iz Nizozemske po kvalifikacijskem nastopu sporočil Mavrič.

"Posamezno pa je v mnogoboju največji zbir točk dosegla Fiona, ki je trenutno na 14. mestu in je zbrala skoraj 50 točk. To sicer še nič ne pomeni. Teja in Tjaša sta zbrali nekaj več kot 49 točk, Ivana pa nekaj čez 47 točk. Kar se tiče finala mnogoboja, menim, da to ne bo dovolj, da bi se katera od njih prebila med najboljših 24 v finale mnogoboja, a to je toliko, kot lahko punce v tem trenutku pokažejo," je še nastope svojih varovank ocenil Mavrič.

Tako Kysselefova kot Belakova sta obe skočili po dva skoka na preskoku, tako da bi se borili za čim višjo uvrstitev na tem orodju. "Tjaša je pri prvem skoku naredila globlji predklon, kar ji je 'odneslo' pol točke, tako da je prejela nekoliko nižjo oceno, Teja pa je prijavila skok za 540, skočila pa je le obrat 360, tako da nobena ni pokazala vsega, kar zna. Ne vem, kaj to pomeni, na katerih mestih bosta na koncu pristali, ampak zagotovo ne bosta tako visoko, kot sem sam ocenil oziroma kot smo pričakovali. Če bi solidno skočili, bi se lahko vsaj ena prebila nekje okoli 20. do 25. mesta, zdaj pa res ne vem. Bomo videli, kako se bo razpletlo. Zdaj moramo čakati do jutri zvečer," je še povedal selektor ženske vrste.

Po prvih dveh skupinah so prepričljivo v vodstvu olimpijske prvakinje Kitajke, ki so letvico postavile visoko, saj so zbrale kar 233,778 točke. Sledijo jim Italijanke (219,179) z nekdanjo mnogobojsko svetovno prvakinjo Vanesso Ferrari in Japonke (218,895) na čelu z bronasto z zadnjega SP 2009 v Londonu, Koko Curumi. V boj za najvišja mesta se bodo v konkurenci 35 reprezentanc gotovo vmešale še branilke naslova Američanke, tradicionalno dobre Romunke in seveda ruske telovadke. Najboljših osem ekip se bo za naslove "udarilo" v finalu, ki bo v dvorani Ahoy na sporedu prihodnjo sredo.