- Ne, ne, resnično, odločil sem se, da se umaknem iz aktivne politike, je ponovil Sanader. Odstopam kot predsednik vlade in predsednik stranke.

- Hahaha, sijajno! so se hrvaški novinarji držali za trebuhe, tolkli z dlanmi po mizi, vreščali od smeha in prosili premierja, naj vendar že neha. Neverjeten šaljivec, tale Ivo Sanader.

- Zakaj? so novinarji končno sprejeli premierjevo igro, ob tem pa se komaj zadrževali, da ne bi počili od smeha. Zakaj ste se odločili za to nepričakovano potezo?

- Zato, je potrpežljivo pojasnil Ivo Sanader.

- Hahaha, odlično! je poslopje na Markovem trgu končno eksplodiralo od divjega, razuzdanega smeha.

Sanader je potreboval celo uro, da je pojasnil, kako zares odstopa in se umika iz politike. Petkrat je ponovil in petkrat so novinarji popadali po tleh. Neki ugledni komentator, pravijo, je od smeha celo dobil kilo in pristal na urgenci. Končno je Sanader konferenco za novinarje pripeljal h koncu, sedel v avto, doma spakiral stvari, odšel v tujino, imel niz predavanj na Evropskem forumu, odpotoval na počitnice, shujšal za deset kil in dobil lepo zagorelo polt, pa še vedno niso bili vsi prepričani, da se predsednik vlade ne zafrkava.

Da ni šlo za šalo in da Ivo Sanader zares ni več premier, so nekateri novinarji dojeli šele čez leto dni, ko se je kot plaz usula korupcijska afera ogromnih razsežnosti, največja v zgodovini neodvisne Hrvaške, in so začeli Sanaderjevi ministri prenočevati v preiskovalnem zaporu. Zadnji med njimi so se zgroženi soočili z resnico šele pred dnevi, ko je tudi sam Ivo Sanader pristal pred preiskovalno komisijo. Samo eden se še vedno ne da, do konca prepričan, da je vse to Sanaderjeva potegavščina. Tako so, pravi, resno vzeli tudi tisto njegovo izjavo za italijanski Corriere della Sera, da bo Hrvaška postala članica Evropske unije najkasneje do leta 2009, pa se potem vsi pretvarjali, da so vedeli, da se premier šali.

Dobrih petnajst mesecev je tako minilo od nepričakovanega Sanaderjevega odstopa in vseh petnajst mesecev se vleče razprava o največji od vseh ugank sodobne hrvaške zgodovine: zakaj je odšel Ivo Sanader? Nikoli v vseh teh petnajstih mesecih pobegli premier ni odgovoril na to vprašanje, vse dokler se ni na koncu, tako nepričakovano, kot je izginil, nekega dne pojavil na zagrebškem letališču in stopil pred preiskovalno komisijo ter narodu končno pojasnil, zakaj je odšel.

- Odšel sem, ker nisem bil pripravljen trgovati s hrvaškim ozemljem za članstvo v Evropski uniji! je na vprašanje člana komisije na kratko odgovoril nekdanji premier.

- Hahaha, sijajno! so se hrvaški novinarji držali za trebuhe, tolkli z rokami po mizi, vreščali od smeha in premierja prosili, naj vendar že neha. Neverjeten šaljivec, tale Ivo Sanader.

Da se Ivo Sanader zafrkava, je potrdil tudi njegov nekdanji tesni sodelavec, nekdanji minister za zdravstvo Andrija Hebrang. "Ko je odstopil, sem ga poklical in vprašal: Zakaj si odšel? Rekel mi je samo: Si boš že ti kaj izmislil. Takrat je bila aktualna slovenska blokada hrvaških pogajanj z Evropsko unijo, pa sem v neki izjavi to ponudil kot možno pojasnilo," je pojasnil Hebrang na hrvaški televiziji. "Potem sva se spet slišala s Sanaderjem, nasmejal se je in rekel, da je to izvrsten izgovor in da ga bo tudi sam začel uporabljati."

Na koncu so spet krivi Slovenci. Sam gospod Bog nas je postavil na to nesrečno kroglo tik zraven njih. Ni je stvari, ki bi se zgodila Hrvatom ali bi jo sami zakuhali, da ne bi zanjo okrivili Slovencev. Kot premier oropaš pol Hrvaške, javne posle in državni denar leta deliš z rodbino, prijatelji in botri, evropska policija ti diha za vrat, ti pa se ležerno sprehodiš do vladnega poslopja, prisrčno pozdraviš novinarje, potem pa nenadoma, kot da naročaš ekspreso, sporočiš, da nepreklicno odstopaš. Ko te kdo vpraša, zakaj, ti rečeš samo: zaradi Slovencev. Tu so podvprašanja odveč.

- Vedeli smo, bodo besno zasikali Hrvati. Ti preklemani Slovenci.

Ni je stvari, za katero Hrvati ne bi okrivili Slovencev. Pred mesecem in pol, ne boste verjeli, je bila Hrvaška na svetovnem košarkarskem prvenstvu v Turčiji četrta v skupini in že takoj, v osmini finala, je izpadla. In kdo je bil po mnenju Hrvatov kriv? Slovenci. V skupini so jih premagali preklemani Slovenci, in to nalašč! Slovenija je Hrvatom blokirala članstvo v četrtfinalu svetovnega prvenstva.

Pred nekaj tedni, če navedem samo zadnji primer, so katastrofalne poplave opustošile severno Hrvaško, narasla Sava je poplavila cele vasi, celih štirideset let ni bilo takšnih poplav. In od kod je prišel poplavni val? Iz Slovenije! Preklemani Slovenci so spustili vodo čez mejo, potem pa se smejejo sosedom, ko gazijo po blatu. Hrvatom teče voda v grlo in kdo jim je kriv? Slovenci.

Za vse so krivi Slovenci. Oni dan je na primer hčerka špricala pouk zaradi kontrolne naloge iz kemije. Naslednji dan jo je učiteljica vprašala, zakaj je pobegnila od pouka.

- Odšla sem, ker nisem bila pripravljena trgovati s hrvaškim ozemljem za članstvo v Evropski uniji! je kratko odrezala hčerka.

- Vedela sem. Ti preklemani Slovenci, je zasikala učiteljica in ji, seveda, opravičila izostanek.